Umro kontroverzni sudija Vrhovnog suda SAD

Konzervativni sudija Vrhovnog suda SAD Antonin Skalija preminuo je u 80. godini.

Izvor: Beta

Subota, 13.02.2016.

23:49

Umro kontroverzni sudija Vrhovnog suda SAD
Foto: Thinkstock

Guverner Teksasa Greg Abot u potvrdio je navode medija i odao počast Skaliji, prenela je televizijs mrea Si-Bi-Es (CBS).

"Sudija Antonin Skalija je bio Božji čovek, patriota i nepokolebljivi branilac pisanog ustava i vladavine zakona", naveo je Abot.

Skaliju je za člana Vrhovnog suda SAD 1986. predložio tadašnji američki predsednik Ronald Regan.

Njegove odluke i stavovi u slučajevima pred Vrhovnim sudom su izazivale podeljena mišljenja, a posebno je izazivao gnev liberala. U presudi iz prošle godine kojom su legalizovani istopolni brakovi u SAD, Skalija je imao izdvojeno mišljenje.

Proces nominacije i potvrde Skalijine zamene bi mogao biti težak, pošto je demokratski predsednik Barak Obama u poslednjoj godini mandata, dok republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: