Oliveru Ivanoviću devet godina zatvora

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović proglašen je krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen je na devet godina zatvora.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 21.01.2016.

11:21

Oliveru Ivanoviću devet godina zatvora
Foto: Tanjug

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 1999. i 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen.

Sudsko veće oslobodilo je ostalu četvoricu optuženih - penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Sva petorica su na početku suđenja rekli da nisu krivi.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko veće, kojem je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine. On će ostati u pritvoru do pravosnažnosti presude.

Sudija Komša navela je u presudi da su srpske snage tada organizovale akciju čišćenja Južne Mitrovice radi proterivanja Albanaca, da su brojne albanske porodice silom izbačene iz svojih kuća i stanova i da su muškarci odvojeni od žena i dece.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca, nosio plavu uniformu i bio je naoružan, a pred devetoricom Albanaca na pitanje jednog člana srpske paravojne policije "šta da rade sa njima (Albancima)" Ivanović je odgovorio: "Što me pitas, postupi po naređenju".

Sudija je navela da je Ivanović bio svestan operacije proterivanja i ubijanja Albanaca civila i "da je voljno postupao znajući da će doći do ubistva".

U presudi je navedeno takođe da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je Ivanović, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Ivanović je oslobođen optužbi za krivična dela iz februara 2000. godine.

Vreme od skoro dve godine provedeno u pritvoru biće uračunato u zatvorsku kaznu, a dužan je da nadoknadi troškove suđenja u iznosu od 750 evra.

U sudnici se začuo plač rodbine i negodovanje nakon što je Ivanoviću izrečena višegodišnja zatvorska kazna.

U Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici pred izricanje presude Ivanoviću bile su rigorozne mere obezbeđenja. Prisutan je veliki broj policajaca, obe kapije koje vode prema zgradi suda bile su zatvorene i kontrolisali su ih pripadnici Kosovske policije.

Ivanović je uhapšen u januaru 2014. godine, a suđenje pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici počelo je skoro godinu dana kasnije - 18. decembra. Proveo je 20 meseci u pritvoru, pre nego što je prebačen u kućni pritvor u septembru 2015. godine.

U kućnom pritvoru je i Delibašić, dok su ostala trojica Srba presudu dočekali braneći se sa slobode.

Ukupno 81 svedok saslušan je u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: