Alpi: Petorica Legionara poginuli u lavini

Petorica pripadnika francuske Legije stranaca je poginulo, a šest je povređeno, u lavini koja se dogodila u francuskim Alpima dok su imali obuku van piste.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 18.01.2016.

16:30

Alpi: Petorica Legionara poginuli u lavini
Thinkstock

Lavina je odnela ukupno 11 skijaša od grupe od pedesetak vojnika, oko 13.50 po lokalnom vremenu na nadmorskoj visini od 2.000 metara u mestu Valfredžis u francuskim Alpima.

Dvojica od povređenih su u stanju hipotermije, jedan od kojih je hitno odveden u bolnicu u Grenoblu. Ostalih četvoro su lakše povređeni.

Tri helikoptera angažovana su u potrazi koju vode specijalne policijske jedinice za pomoć na planini. Na licu mesta se takođe nalaze tri psa tragača i tri lekara.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian posetiće mesto nesreće sutra ujutro, javili su iz okruženja ministra.

U lavini prošle srede poginula su dva 16-ogodišnja gimnazijalca i jedan 56-ogodišnji ukrajinski skijaš na zatvorenoj pisti, takojde u francuskim Alpima.

Vojnici srpskog porekla nepovređeni

U lavini, koja se sručila na pripadnike francuske Legije stranaca, u grupi od 52 legionara bilo je pet vojnika srpskog porekla i nijedan nije povređen, tvrdi jedan od legionara poreklom iz Srbije koji nije želeo da bude imenovan.

Taj legionar, koji kaže da se nalazi na licu mesta, pozvao je redakciju Tanjuga kako bi, kako je objasnio, smirio rodbinu i prijatelje srpskih legionara za koje znaju da se nalaze na redovnoj vežbi Drugog puka Francuske legije stranaca, specijalizovanog za borbe u planinama.

Prema njegovim navodima, u lavini je stradalo najmanje pet francuskih legionara i tvrdi da su to jedan Albanac, jedan legionar iz Madagaskara, jedan Moldavijac i dvojica legionara sa Nepala.

On je naveo da je više legionara povređeno, od kojih neki teško, i tvrdi da je prvi koji je počeo sa spasavanjem zatrpanih bio legionar iz Beograda.

Ovaj legionar poreklom iz Srbije nije mogao da se identifikuje, ali je kao dokaz svog identiteta saopštio ime jednog srpskog legionara, poznato redakciji zbog rođačkih veza, i gde je trenutno stacioniran.

U akciju spasavanju uključeni su helikopteri i psi tragači.

Tragedija se dogodila u blizini zimskog centra Valfrežu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: