Neispravna voda za piće u Požarevcu

Zbog povećane količine nitrata, voda iz požarevačkog Gradskog vodovoda proglašena je neispravnom za piće i pripremanje hrane, prenosi RTS.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

19:06

Default images
Foto: Thinkstock

Do stabilizacije situacije, građani će se vodom snabdevati iz cisterni.

Sa maksimalno dozvoljenih pedeset miligrama u litru vode, nitrati u požarevačkom vodovodu skočili su na 60 miligrama. Uzrok je, kažu, dugotrajna suša i ekstremno nizak vodostaj Velike Morave, zbog kojeg je pao nivo vode u bunarima na vodoizvorištu Ključ, a samim tim i kvalitet vode u njima.

Kako bi se kvalitet vode vratio u normalne okvire, u vodovodu su prinuđeni da smanje proizvodnju.

Za građane Požarevca voda će biti dopremana iz Kostolca, u cisternama koje će biti postavljene na više gradskih lokacija. Za javne ustanove poput bolnice i vrtića obezbeđeni su bidoni.

Voda iz gradskog vodovoda nije za piće i pripremanje hrane, ali je bakteriološki ispravna, pa nema opasnosti od zaraze.

Povećana količina nitrata ne može akutno da ugrozi zdravlje ljudi, kažu u požarevačkom Zavodu za javno zdravlje. Ipak, ne preporučuje se da je koriste hronični bolesnici i deca mlađa od dve godine.

Koliko će ovakva situacija potrajati niko od gradskih čelnika nije mogao da precizira.

Požarevac ima hronični problem sa kvalitetom vode, jer vodoizvorište Ključ ugrožavaju septičke jame iz okolnih sela i vađenje šljunka iz Velike Morave, čime se snižava njen nivo.

Trajno rešenje je izgradnja fabrike vode, za šta je potrebno više od šest miliona evra, koje grad u ovom trenutku nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: