Subota, 10.10.2015.

18:48

"Napad izvršili džihadisti, Kurdi ili levičari"

Premijer Turske Ahmet Davutoglu sumnja da bi tri organizacije mogle da budu odgovorne za napad u Ankari u kom je stradalo 86 osoba.

Izvor: Tanjug

Default images
foto: Beta/AP

Turski premijer je rekao da bi odgovorni za teroristički napad mogli da budu Islamska država, militanti iz Radničke partije Kurdistana ili zabranjene levičarske organizacije Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C), iako niko još nije preuzeo odgovornost.

"Ovaj napad nije bio bio usmeren samo protiv jedne grupe građana koji su pristustvovali skupu ili protiv jedne političke zajednice, već protiv turskog naroda u celini. Dok se spremamo za izbore (1. novembra), ovaj napad je bio direktno usmeren protiv demokratije, demokratskih prava i sloboda", rekao je on i dodao: "Danas je dan da budemo solidarni jedni prema drugima."

Davutoglu je naveo da će protiv onih koji su izvršili "ovaj izdajnički masakr" biti preduzet sve neophodne mere i nazvao počinioce "neprijateljima čovečanstva".

"Terorista je terorista. Ko god da je počinio ovaj teroristički čin je počinio zločin protiv čovečanstva", istakao je Davutoglu i dodao da je to bio jedan od najbolnijih terorističkih napada u istoriji Turske.

Na pitanje novinara da li je došlo do propusta u bezbednosti, turski premijer je naveo da su pre današnjeg napada uhvaćena dva bombaša-samoubice u Istanbulu i Ankari, ali je dodao i da će biti preduzete sve neophodne mere ukoliko je bilo bezbednosnih propusta.

U dve eksplozije u blizini glavne železničke stanice u Ankari poginulo je 86 ljudi, a 186 ih je povređeno, izjavio je danas turski ministar zdravlja Mehmet Mujezinoglu.

Ministar je naveo da je 62 ljudi poginulo na licu mesta, a 24 nakon što su prebačeni u bolnicu, prenosi agencija AP.

Eksplozija se dogodila uoči planiranog marša mira u znak protesta protiv sukoba između države i kurdskih militanata i jugoistočnoj Turskoj.

Predstavnici turske vlade ocenili su da je eksplozija teroristički akt, a istražni tim smatra da je za nju odgovoran bombaš samoubica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: