"Skinućemo ljagu sa imena Milana Nedića"

Prvo ročište u procesu za rehabilitaciju Milana Nedića, tek što je zakazano već je otvorena polemika da li pravo može da ispravlja istoriju.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

16:24

Default images

Potomci i njihov pravni tim tvrde da će skinuti ljagu sa imena Milana Nedića.

Za jedne heroj za druge narodni neprijatelj - istorijsku kontroverzu oko Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata, na sebe je preuzeo sud.

Proces bi mogao da pomogne da se shvati uloga i zasluga predsednika srpske vlade za vreme okupacije, smatra istoričara Bojan Dimitrijević.

"On je oficir koji je reklo bi se žrtvovao i svoje ime i svoju čast da bi možda spasio srbiju od teških represalija koje su nemci tada primenjivali u toku ustaničke 41. godine. on je sam bio svestan te svoie uloge da će mu pobednici suditi koji god da budu, ili komunisti ili ravnogorci. ((ono što je došlo posle drugov sv rata je stalno potvrđivanje njegove krivoce i pozicioniranje na mesto kvislinga, kolaboraciopniste. ))Njegova uloga je zaista bila kompleksna zato što život pod okupacijom je bio sve samo ne jednostavan. on je bio i beo i crn i siv p aj etako uloga generala nedića vrlo kompleksna tako da j epored pravvne potrebna i jedna istoriografska rehabilitacija", smatra istoričar Bojan Dimitrijević.

Milan Nedić je bio saradnik okupatora otvoreno se zalagao za nacionanlsocijalizam - kategoričan je istoričar Milovan Pisari.

"Nažalost to je rezultat te čudne političke situacije koja je deo evropskog trenda. Mi se nalazimo u šizofrenoj situaciji u kojoj kao da postoji borba između istorije i prava. ne, ne treba apsolutno tako da bude. naravno pošto nisam pravnik ne ulazim u pravna pitanja ali moramo uvek da imamo na umu koji je politički i koji je moralni smisao svega toga. Moralni smisao je da je on fašita i ne sme da se rehabilituje ni na koji način", navodi Pisari.

Zahtev za rehabilitaciju podneo je u ime potomaka Nedićev praunuk. Ukoliko bude rehabilitovan Nediću će biti vraćena građanska i imovinska prava što znači da će potomci moći da traže da im se vrati Nedićeva imovine. Milan Nedić i njegova braća posedovali su zemlju u Zemunu, Grockoj kao i na Slaviji, na delu na kom se nalazi Narodna banka Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: