MUP HR: Granice otvorene, bez ograničenja

Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik su otvoreni za saobraćaj bez ikakvih ograničenja, saopštio je MUP Hrvatske.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2015.

17:01

Default images
foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić je rekao da je u 17.00 granica ponovo otvorena.

"Svi automobili bez obzira na registracije mogu da uđu u Republiku Hrvatsku, kao i kamioni. Do sada je u Republiku Hrvatsku ušlo 60.000 ljudi, a jutros je ta brojka bila 58.000. Pritisak izbeglica iz Srbije je smanjen", dodao je Ostojić.

Granični prelaz Batrovci-Bajakovo između Srbije i Hrvatske otvoren je nešto posle 17 časova, saopštio je AMSS.

"Po informacijama Uprave granične policije Srbije u 17.05 izvršena je deblokada graničnog prelaza Batrovci - Bajakovo s Hrvatskom. Počeo je ulazak teretnih vozila u Hrvatsku. Sva vozila, bez obzira na registarske tablice, mogu ući u Hrvatsku", navodi se u saopštenju. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je dodao da je premijer Aleksandar Vučić zakazao sednicu vlade za večeras u 21 sat, te da očekuje da će se kao tačka dnevnog reda naći i ukidanje mera koje je Srbija donela kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvatske.

Podsećamo, ranije u toku dana premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da sa saradnicima intenzivno razgovara o tome da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom.

“Naša mera na granici (sa Srbijom) možda je bila tvrda, ali ona je bila u obrani nacionalnih interesa i kontrole toka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole", rekao je Milanović.

Ovakva Milanovićeva izjava objavljena je neposredno nakon što je iz Brisela saopšteno da je od Zagreba zatraženo hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je na konferenciji za medije u Briselu da je to učinjeno u kontekstu istrage pravne službe Evropske komisije o mogućem kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od Hrvatske, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u pismu funkcionerima EU upozorio da je SSP prekršen.

Osim toga, komesar EU za susedsku politiku Johanes Han apelovao je na Hrvatsku da promeni odluku o blokadi granica za vozila sa srpskim registracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: