Utorak, 04.08.2015.

23:23

"Konačno reči dobrodošlice prognanim Srbima"

Srbi proterani iz Hrvatske su konačno, posle 20 godina, dobili reči dobrodošlice posle kojih će se osećati kao ravnopravni građani Srbije.

Izvor: Tanjug

Default images
foto: Tanjug

To je izjavio je predsednik Dokumentaciono - informacinog centra Veritas Savo Štrbac.

"Ovo je bilo izražavanje uzajamnog poštovanja i obećanja. Većina nas smo postali državljani Srbije i osećamo se kao deo državljana Srbija, a mislim da ćemo se posle ovih reči osećati ravnopravnim građanima Srbije ,a to nam je bilo potrebno", rekao je Štrbac Tanjugu posle obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba.

Štrbac je rekao da su reči dobrodošlice bile potrebne Srbima iz Hrvatske I da je to "možda I najznačajnija poruka kad su odnosi Srbije I Srba preko Drine u pitanju".

"Bio je problema oko integracija, prigovaralo se Srbima iz Hrvatske na raznorazne načine. Međutim, ja moram ispraviti i nekada bezrazložne kritike na račun Srbije, ipak nas je siromašna Srbija ugostila, I to ne mali broj", rekao je Štrbac komentarišući reči premijera da u novijoj srpskoj istoriji teško naći tužniji dan od 5. avgusta kada se pre 20 godina desila "Oluja" i poručio da se zločin mora oprostiti ali ne i zaboraviti.

"Dobrodošli naši Srbi, naši Krajišnici, dobrodošli svojoj kući, stigli ste u vašu Srbiju", poručio je Vučić u svom govoru na obeležavanju Dana sećanja na stradanje I progon Srba.

Štrbac je rekao da bi manifestacije povodom Oluje, I u Srbiji I u Hrvatskoj, trebalo da budu nekakav kamen međaš od kojeg bi trebalo da počnu dubinski razgovori o tome šta se dešavalo devedesetih.

Navodeći das mo do sad imali sudske sporove pred međunarodnom sudovima koji su rekli svoje, a da bi obeležavanje Dana sećanja na progon Srba moglo podstaći u celom regionu, posebno u Hrvatskoj, početak pročišćenja, katarze naroda u Hrvatskoj.

"Istina je da oni još prigovaraju da Srbija to nije učnila a ja smatram da je Srbija otišla najdalje u tom pročišćenju. Valjda i zato što oni koji su doživeli poraz očvrsnu pre jer se sučavaju sa analizama zašto su poraženi, dok se pobednici uljuljkuju u svojoj pobedi", rekao je Štrbac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: