Konfuzija oko rezolucije o Srebrenici

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je za RTS da će Srbija uskoro dobiti i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici, koji je po tekstu još bliži ruskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

16:12

Default images
Foto: Tanjug

Detalji još uvek nisu poznati, a Dačić tvrdi da je jedini cilj britanske rezolucije da se problem rata isključivo svede na Srebrenicu.

Bez obzira koliko predloga Britanci da pošalju, predsednik Republike Srpske ima spreman odgovor...

"Bilo kakve inovacije od strane Velike Britanije mi ne prihvatamo kao dobronamerne, bilo kakav predlog je udar na stabilnost i proces pomirenja u BiH. Tekst koji je dat, koji važi ne može da pretrpi tolike izmene da bi bio za nas prihvatljiv", kaže Milorad Dodik.

U očekivanju tog poslednjeg teksta, koji je kaže Dačić još bliži ruskoj verziji, čitava situacija se, najblaže rečeno, ocenjuje kao totalno konfuzna.

"Prosto je nedopoustivo da se na ovaj način razgovara o dokumentu koji pri tom nijednom rečju ne spominje Srbiju. Ipak, u roku od odmah srpska vlada se prepoznala. Ova igra, prebacivaje loptice i uključivanje Rusije, prebacivanje na geopolitički teren pokazuje da još mnogo moramo radimo na odnosu prema prošlosti", kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Još uvek nije jasno kako se prema prošlosti odnosi predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ranije je najavljivao spremnost na put, a sada njegov savetnik Ivan Mrkić pojašnjava.

"Kao što smo više puta objašnjavali, predsednik bi bio spreman da se pokloni muslimanskim žrtvama u Srebrenici, pošto bi isto učinio (bošnjački član predsedništva BiH) Bakir Izetbegović u Kravicama, Bratuncu i drugim mestima", rekao je Mrkić.

U centru za razvoj međunarodne saradnje ističu da predsednika nismo dobro razumeli.

Koji tekst rezolucije o Srebrenici će biti usvojen to čini se u ovom trenutku niko ne zna. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da bi bilo dobro da se u slučaju Srebrenice postigne suštinski kompromis ili da se od rezulucije odustane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: