AI: Zarobljenike muče na obe strane

Ukrajinska vojska i proruski separatisti redovno pribegavaju torturi i drugim vidovima maltretiranja ratnih zarobljenika, navodi Amnesti Internešenal.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

15:03

Default images

Amnesti je naveo i osam slučajeva "pogubljenja po kratkom postupku" ukrajinskih zatvorenika koje su uhvatili proruski separatisti.

Amnesti je naveo u izveštaju da su saslušani bivši zarobljenici s obe strane koji su govorili o tome da su bili izloženi svirepim batinama, mučenju elektrošokovima, šutiranju i ubadanju nožem.

Stotine ukrajinskih vojnika, kako se veruje, zarobile su pobujneničke snage u ratu na istoku Ukrajine gde je za godinu dana poginulo više od 6.100 ljudi.

Obe strane redovno jedna drugu optužuju za maltretiranje zarobljenika. ; ; ;

Po mirovnom sporazumu postignutom u februaru, svi ratni zarobljenici trebalo je da budu razmenjeni i oslobođeni do marta, ali to još nije okončano.

Amnesti je navela da je razgovarala s 33 bivša zarobljenika - ; 17 koje su zarobili separatisti i 16 koji su bili u rukama ukrajinskih vladinih snaga.

"U senci još tinjajućeg ukrajinskog sukoba istraga na terenu pokazuje da su priče o torturi zarobljenika isto toliko rasprostranjene koliko su šokantne", rekao je predstavnik Amnestija Džon Dalhuizen.

Od 33 ispitana, 31 je opisao teške batine i druge teške zloupotrebe, navodi se u izveštaju. Ima slučajeva i da su ih ostavljali da vise okačeni o plafon, da im se danima uskraćuje spavanje i preti smrću.

Agencija je ta svedočenja potkrepila dokazima kao što su lekarski izveštaji, fotografije i snimci povreda.

"Ukrajinske vlasti moraju da ispitaju sve navode o ratnim zločinima i druge zloupotrebe, da otvore dosijee i prikupe dokaze o zloupotrebi i da sude odgovornima za ta gnusna dela", rekao je Dalhuizen.

Amnesti poziva UN i stručnjake da posete mesta pritvora u Ukrajini i razgovaraju sa zatvorenicima na obe strane.

"Situacija na strani separatista je posebno haotična sa raznim grupama koje drže zarobljenike u najmanje desetak poznatih lokacija", navela je Amnesti. ;

Sa vladine strane kao najgori izgrednik navedena je nacionalistička milicija ukrajinskog Pravog sektora.

"Pravi sektor je držao desetine civilnih zatvorenika kao taoce, brutalno ih je mučio i iznuđivao velike sume novca od njih i njihovih porodica", navela je Amnesti i dodala da su pokušaji da se navedu ukrajinske vlasti da razmotre pritužbe u vezi Pravog sektora uglavnom ignorisane. ;

Ukrajinska služba bezbednosti je danas saopštila da je otvorena za dijalog s međunarodnim organizacijama za odbranu ljudskih prava i da će se sastati s predstavnicima Amnestija radi razgovora o izveštaju.

Eduard Basurin, portparol pobunjeničkih snaga u separatističkom uporištu Donjecku, odbacio je nalaze Amnestija i rekao da su to stalne optužbe, bez dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: