BG: Protest zbog nasilja nad ženama

Predstavnice Autonomnog ženskog centra okupile su se na Trgu Republike kako bi ćutanjem, obučene u crno, podsetile na žene žrtve porodičnog nasilja.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

19:26

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, one zahtevaju sistemski odgovor države koja, kako tvrde, ne čini dovoljno da ubistva žena budu zaustavljena.

Skupu je prisustvovao i zaštitnik građana Saša Janković, koji je istakao da su danas ministri pravde, unutrašnjih poslova održali sastanak na kome je doneta odluka da se pooštri kaznena politika, da se uvede krivično delo proganjanja kao i obavezni psihosocijalni tretman nasilnika.

Janković je novinarima rekao da je država potpisala Konveciju Saveta Evrope o sprovođenju borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Kao zaštitinik građana, ja sam još 2011. i 2012. godine ponovo inicirao ove stvari i nadamo se svi zajedno da će ovakve tragedije postati prošlost", naglasio je Janković.
Foto: Tanjug
On je dodao da je Narodna skupština od ombudsmana dobila izveštaj o sprovođenju posebnih protokola radi zaštite nasilja nad ženama koje se, rekao je on, još nedovoljno sprovode.

"Zbog toga nam ne ostaje ništa drugo nego da se kao građani pridružimo ovom skupu i da od državnih organa, a pre svega od izvršne vlasti, tražimo da efikasnije sprovode zakone i učine ih još boljim", naveo je on.

Kako je novinarima rekla predstavnica Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović, svake godine u Srbiji bude ubijeno na desetine žena.
Foto: Tanjug
"Država ima zakone koje institucije ne primenjuju i tražimo najozbiljniju odgovornost svih onih koji sprečavaju da donesemo još bolje propise i pravila", rekla je Ignjatovićeva.

Ona je navela da je najvažnija primena zakonske regulative i da bar 50 odsto ubistava koja su počinjena potvrđuju da su napravljeni propusti u institucijama koje su znale i mogle nešto da učine, a nisu.

"Nećemo uvek uspeti da sprečimo svako ubistvo, ali ako se ozbiljno odnosimo prema ljudskim životima i primenjujemo zakone i pravila koja postoje, verujem da bi većina ovih žena bile žive, a i da bi sve druge žene koje trpe porodično nasilje bile spokojnije kada zatraže pomoć nadležnih institucija", naglasila je Ignjatovićeva.
Foto: Tanjug
Ona je dodala da se tek svaka deseta žena koja trpi nasilje obrati nekoj od nadležnih institucija.

"Postoje stvari koje bismo mogli da promenimo kao što su hitne mere zaštite koje upravo tražimo da se unesu u Zakon o policiji, kao što je krivično delo proganjanje koje nemamo...i čitav niz procesnih izmena koje omogućavaju da kada žrtva prijavi nasilje ne bude u većem riziku da bude ubijena ili zlostavljana", navela je Ignjatovićeva.
Foto: Tanjug
Kako je rekla, posebno zabrinjava to što nadležni ne slušaju upozorenja međunarodnih organizacija koje ozbiljno zahtevaju da država promeni zakone i podrži žtrve.

Na skupu su učestvovale i predstavnice mreže "Žene protiv nasilja" kao i člance nevladine organizacije "Žene u crnom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: