Ponedeljak, 11.05.2015.

11:09

Albanija:Utvrditi istinu o Kumanovu

Albanska vlada je izrazila veliku zabrinutost zbog najnovijih događaja u makedonskom gradu Kumanovu i žaljenje zbog gubitka ljudskih života.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Vlada Albanije upozorava da se nikako ne sme dozvoliti da kriza u Makedoniji eskalira.

"Dramatični događaji u Kumanovu proteklih dana prete da ugroze normalnost i etničke odnose koji su i dalje krhki zbog toga što se Ohridski sporazum samo delimično primenjuje, ali su apsolutno ključni za opstanak makedonske države", navedeno je u saopštenju albanske vlade.

U takvim okolnostima je neophodno zaštititi ljudske živote, imovinu i ljudska prava svakog građanina Makedonije, bez obzira na etničku pripadnost, poručila je vlada u Tirani. "Albanska vlada apeluje na vladu i policiju u Makedoniji da omoguće i sprovedu brzu, temeljnu i transparentnu istragu u cilju saznavanja istine i očuvanja stabilnosti Makedonije i regiona", navedeno je u saopštenju.

Vlada je takođe dodala da Republika Albanija osuđuje svaki akt nasilja i smatra ga neprihvatljivim za demokratsko društvo koje teži evroatlantskim integracijama.

Albanska vlada je istakla da bi svaki gubitak ravnoteže u vezi sa ovim događajima bio neprihvatljiv i da se ne sme dozvoliti eskalacija u etničku krizu, jer bi to bilo katastrofalno po Makedoniju.

Republika Albanija poziva na smirenje, uzdržanost i korektno rešenje krize, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: