Gašić tvrdi da je Gojković ubijen

Ministar odbrane Bratislav Gašić je u otvorenom pismu, u delu gde se "kao građanin" obraća ombudsmanu Saši Jankoviću, smrt Predraga Gojkovića nazvao ubistvom.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

14:59

Default images
Foto: Tanjug

Gašić se zaštitniku građana obratio pismom s porukom "da prestane sa iznošenjem neistina i poluistina o VBA", a zatim je zatražio od Jankovića odgovor na pitanje: "Kako je ubijen Predrag Gojković?"

Otkako se slučaj smrti prijatelja Saše Jankovića star 22 godine pojavio u javnosti, nijedan zvaničnik ga nije nazvao ubistvom, a posle istrage je utvrđeno da je u pitanju samoubistvo.

Podsetimo, ministar policije Nebojša Stefanović rekao je pre desetak dana da ne može ponovo da se vodi istraga o tragediji koja se desila u stanu Saše Jankovića 1993. godine.

"Ne postoji osnov za reviziju istrage, ali možemo da kažemo istinu o oružanom listu i vlasničkom kretanju oružja", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Povodom izjave zaštitnika građana Saše Jankovića da su njegovi saradnici prethodnih dana nastavili kontrolu u VBA i navodno utvrdili da postoje dodatna dokumenta o incidentu na Paradi ponosa i da treba obaviti još niz razgovora sa rukovodiocima VBA, ističem da nema nikakvih novih dokumenata do kojih se navodno došlo u kontroli", naveo je Gašić u svom otvorenom pismu.

On je ujedno pozvao Jankovića "da prestane sa iznošenjem neistina i poluistina o VBA, čiji predan rad i učinak na bezbednosnoj zaštiti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije to zaista ne zaslužuje".

Ministar smatra i da je odgovornost reč koju zaštitnik građana treba da postavi i kada je u pitanju odgovornost Saše Jankovića, a ne samo Ministarstva odbrane i VBA.

"Dosta je više neistina kojima obmanjujete javnost iznošenjem lažnih dokumenata. A kada se ustanovi neistina i da ste lagali, nema izvinjenja", poručio je Gašić i dodao da je tako bilo i s dokumentima o Paradi ponosa i s dokumentima koja je pokazao na skupštinskom odboru.

Tako i danas, dodaje Gašić, navodeći da Janković opet pokušava da skrene temu "iznoseći neistine o navodnom pronalaženju nekih novih dokumenata".

"Odgovorite vi meni, gospodine Jankoviću, kako je ubijen Predrag Gojković. Znali ste da po vašim medijima tražite odgovornost za pad helikoptera, što nije u vašoj nadležnosti. Sada ja, kao običan građanin, tražim od vas odgovore, kako bi građani Srbije, posle 23 godine, saznali istinu o ubistvu Predraga Gojkovića", zaključio je Gašić u otvorenom pismu.

Saša Janković je pre desetak dana naveo da je tačno da u trenutku kada je 1993. došao u svoj stan pošto je njegov prijatelj počinio samoubistvo nije kod sebe imao dozvolu za pištolj koja je u MUP-u. On je za B92 ponovio da je navedeni pištolj bio u legalnom vlasništvu njegovog oca, pa njega, i istakao da očekuje da će se napadi na njega u javnosti nastaviti.

MUP je dan kasnije objavio dokumente o smrti prijatelja zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine u Jankovićevom stanu, oružne listove i ugovore o razmeni pištolja.

Janković je nakon toga izjavio da dokumentacija koju je MUP objavio nije potpuna i da zbog toga kod dela javnosti izaziva sumnju.

Osim toga, policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu o pretnjama upućenim zaštitniku građana Saši Jankoviću, saznao je "Danas" u bezbednosnim krugovima. Istraga je otvorena zbog sumnje da je Jankoviću ugrožen život, jer ga već pet dana naizmenično prate četiri osobe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je nakon toga objavilo dodatnu dokumentaciju u vezi sa slučajem samoubistva prijatelja zaštitnika građana Saše Jankovića 1993. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: