Utorak, 21.04.2015.

17:19

"Zaslužili smo otvaranje poglavlja"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija uradila mnogo na putu evrointegracija i da je zaslužila da otvori prva pregovaračka poglavlja već u junu.

Izvor: Tanjug

Default images

"Posle završetka skrininga, smatramo da smo zaslužili otvaranje poglavlja u junu i nadam se da ćemo imati podršku gospodina Tuska u tom procesu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom.

Ne znam da li će se to desiti ili neće, ali mi smo to zaslužili, dodao je on.

On je izjavio da je mnogo toga urađeno na fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskoj reformi zemlje, ali da najteže i najbolnije tek predstoji.

Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu i da nastavlja da sprovodi ekonomske mere radi poboljšanja ekonomske situacije u zemlji, kao i dijalog s Prištinom radi doprinosa političkoj stabilnosti u regionu.

Vučić je posebno zahvalio Tusku na podršci i nazvao ga "velikim prijateljem Srbije".

Tusk je pohvalio proevropski kurs Vučićeve vlade, kao i dosadašnji napredak u sprovodjenju reformi.

On je posebno istakao važnost nastavka dijaloga sa Prištinom i sprovodjenja Briselskog sporazuma.

Tusk je istakao da je budućnost Srbije u EU važna, kako za Srbiju, tako i za Uniju.

"Jasno je da je Srbija opredeljena za evropski put. Pozdravljam dostignuća premijera Vučića u oblasti regionalne saradnje i napore Srbije da produbi odnose u regionu", naglasio je Tusk, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Srbija mora da nastavi sa sprovodjenjem ključnih reformi uključujući vladavinu prava i da održi zamajac u procesu normalizacije sa Prištinom, dodao je on.

Tusk je, takodje, podvukao značaj rukovodjenja spoljnopolitičkim pristupom Srbije u skladu sa prvim strateškim ciljem naše zemlje - pridruživanjem EU.

"Izrazio sam ocekivanje EU da se Srbija postepeno uskladi sa stavovima Unije u procesu do pristupanja", rekao je Tusk, navedeno je u saopštenju iz njegove kancelarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: