I Hadžić na privremenoj slobodi

Haški tribunal prihvatio je žalbu bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića i doneo odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2015.

16:43

Default images

Kako je saopšteno iz Tribunala, Hadžić treba da se vrati u Hag do kraja maja.

On će, kako se navodi u odluci Žalbenog veća, biti prebačen na aerodrom u Amsterdamu čim to bude bilo moguće, gde će ga sačekati predstavnik Vlade Srbije, na osnovu garancija Ministarstva unutrašnjih poslova.

Period privremenog boravka na slobodi počinje kada Hadžić bude predat ovlašćenom predstavniku srpske vlade, a završava se njegovim povratkom u Holandiju, kaže se u odluci.

Tokom boravka u Srbiji, Hadžić ne sme da napušta opštinu Novi Sad, a noću ne sme da izlazi iz kuće u kojoj će ga svakodnevno posećivati predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji će predavati pismene izveštaje sekretarijatu Tribunala o tome da li Hadžić poštuje dogovorene uslove.

Hadžić je dužan da preda sva putna dokumenta Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i ne sme da ima kontakt sa žrtvama ili svedocima u svom procesu, takođe neće o tome razgovarati ni sa kim, uključujući medije, osim sa svojim zastupnikom.

Žalbeno veće traži od Vlade Srbije da odredi zvaničnika koji će pratiti Hadžića od aerodroma Shiphol do Novog Sada, da odredi policijske službenike koji će svakodnevno obilaziti Hadžića i izveštavati sekretarijat Tribunala o tome.

Srpska vlada, kako se navodi, treba odmah da obavesti sekretarijat tribunala, pretresno veće i žalbeno veće ukoliko Hadžić odbije da se javi policijskoj stanici.

Takođe treba da obezbedi Hadžićevu ličnu sigurnost i bezbednost dok se nalazi na privremenoj slobodi u Republici Srbiji.

Vlada Srbije je odgovorna i za sve troškove u vezi sa transportom od aerodroma u Amsterdamu do Novog Sada i nazad.

Srpske vlasti treba odmah da pritvore Hadžića ako pokuša da pobegne sa teritorije Srbije ili ako na neki način prekrši uslove puštanja na privremenu slobodu.

Haški sud je 16. marta odbio Hadžićev zahtev za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga - radi lečenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan rak u finalnoj fazi.

Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012. godine, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza.

Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je u decembru prošle godine da je zdravstveno stanje bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića veoma teško.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: