Zeman: EU treba da ima vojsku

Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je da Evropska unija formira svoju zajedničku vojsku kako SAD ne bi rešavale sve probleme u svetu, pa i u Evropi.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

14:56

Default images
Foto: Beta/AP

"Evropska armija bi trebalo da pomogne SAD da rešavanje kriznih situacija u svetu ne ostane samo na njima. Dalje je neodrživo da sve probleme koji more Evropu gase samo SAD. Zajednička evropska vojska efikasnije bi se suprotstavila agresiji, ma odakle ona da dođe", poručio je Zeman preko svog portparola Jiržija Ovčačeka.

Češki predsednik rekao je da je dobra prilika za debatu o evropskoj armiji sadašnji prolazak američkog konvoja oklopne pešadije pod zastavom NATO.

Češki premijer Bohuslav Sobotka, ministar odbrane Martin Stropnjicki i načelnik Generalštaba Vojske Češke, general Petr Pavel obišli su danas u Pragu, jednoj od stanica za susret sa građanima na putu dugom 1.800 kilometara iz baltičkih republika, preko Poljske i Češke, do njihove baze u Nemačkoj, više od 500 vojnika iz konvoja od 118 borbenih vozila, mahom oklopnih transportera "strajker".

"U trenutku kada ravnotežu bezbednosti u Evropi narušavaju aktivnosti Islamske države s jedne strane, a sa druge, nepredvidljivo ponašanje Putinove vlasti u Rusiji, dramatično raste značaj pouzdano osigurane nacionalne bezbednosti. Ako bi naša zemlja ponovo bila ugrožena pretnjama, nikako ne smemo da ostanemo sami kao 1938. godine", rekao je premijer Sobotka.

Češki premijer izrazio je zadovoljstvo što su Česi masovno, neočekivano srdačno dočekali američki konvoj, a protesti protiv prolaska američkih vojnika bili marginalni.

Načelnik Generalštaba, general Pavel izjavio je da za jačanje bezbednosti NATO na istočnom krilu nisu potrebne stalne baze, kakve inače traže baltičke zemlje i Poljska.

"Snaga NATO nije u stalnim bazama. Mislim da se naša zemlja ne bi osećala bezbednije da imamo ovde bazu sa stranim vojnicima. Verujem u mobilni sistem. Bolje je imati fleksibilne i mobilne snage koje mogu da budu svugde a ne samo u svojoj bazi", rekao je general Pavel koji je imenovan da od juna predvodi Vojni odbor NATO, čime postaje najviše postavljeni vojni savetnik generalnog sekretara Alijanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: