Poljska kupuje američki "Patriot"?

Američka vojska je rasporedila jednu bateriju protivraketne odbrane "Patriot" u blizini Varšave, u okviru zajedničkih vežbi sa članicom NATO Poljskom.

Izvor: B92

Subota, 21.03.2015.

21:20

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Poljska koja je članica NATO od 1999. godine, ne poseduje sopstveni sistem zaštite od balističkih projektila, podsetila je britanska agencija Rojters, dodajući da će ta zemlja u roku od nekoliko sedmica doneti odluku od koga će kupiti taj sistem projektila srednjeg dometa.

"Uvek smo bili prijatelji i saveznici u proteklih 16 godina", rekao je ministar odbrane Poljske Tomaž Sjemonijak na današnjoj konferenciji za novinare s američkim ambasadorom u Poljskoj.

"Za to vreme, uvek smo bili na strani SAD. Kada nam to treba, SAD se čvrsto stajale na našoj strani", rekao je on.

"Ovde smo da pokažemo našim poljskim saveznicima da američke sigurnosne garancije Poljske u okviru NATO znače više od reči na papiru", rekao je američki ambasador u Poljskoj Stiven Mul.

Američke snage u Evropi su ranije ove sedmice saopštile da je cilj sedmodnevnih vežbi s poljskom vojskom da se podrži saveznik, da se demonstrira sloboda kretanja i odvrati regionalna agresija na istočnom krilu NATO.

Baterija projektila "Patriot" stigla je u Poljsku sa oko 100 američkih vojnika i oko 30 vozila.

Odbrambeni sistem je uspostavljen u vojnoj bazi udaljenoj oko 50 kilometara od Varšave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: