Maratonskom sednicom do budžeta

Poslanici Narodne skupštine jutros su sa 160 glasova za i šest glasova protiv, izglasali u načelu predlog zakona o državnom budžetu Srbije za 2015. godinu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 25.12.2014.

07:00

Default images

Prethodno je, sa 156 glasova za i takođe šest glasova protiv, u načelu prihvaćen i zakon o drugom rebalansu državnog budžeta Srbije za 2014. godinu.

Poslanici su noćas, posle više od 19 sati rada, završili raspravu o više od 240 amandmana na drugi rebalans budžeta za 2014. godinu i na predlog budžeta za 2015, nakon čega su u pet časova ujutru počeli novu sednicu na kojoj glasaju o tim propisima i o još deset pratećih zakona.

Na predloge drugog rebalansa državnog budžeta za 2014, državnog budžeta za 2015. i deset pratećih zakona, podneto je više od 240 amandmana.
foto: Tanjug
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je prilikom obrazlaganja predloženih zakona rekao da će rebalansom budžeta za 2014. Vlada platiti devet milijardi dinara zaostalih dugovanja na osnovu ušteda, a da će deficit na kraju godine biti najviše 190 milijardi dinara.

Opozicija međutim smatra da u Predlogu zakona o rebalansu budžeta za 2014. nema uštede i povećanja prihoda, kao ni smanjenja deficita, te da rebalans ovogodišnjeg budžeta na samom kraju godine predstavlja sliku "lošeg upravljanja državnim poslovima".

Prema predlogu budžeta za 2015. godinu, planirani su prihodi od 924,4 milijarde dinara, a rashodi od oko 1.115,7 milijardi dinara.

Plenarna sednica je u sredu rano popodne prekinuta jer, kako je rekao ministar finansija Dušan Vujović, u vladinom amandmanu na njen predlog budžeta za 2015. godinu došlo do "tehničke greške" zbog koje je u tom amandmanu nastala razlika od 35 miliona dinara.

Taj amandman je zatim ispravljen, ali je opozicija ocenila da je on falsifikovan i da nije prošao kroz zakonom utvrđenu proceduru.raspravi o predlogu budžeta po amandmanima, kao i u nedavno završenoj načelnoj raspravi, pale su teške reči na relaciji opozicija - predsedavajući sednicom Igor Bečić.
foto: Tanjug
U skoro dva sata posle ponoći, posle više od 17 sati rasprave, na trenutak je došlo do podignutih tonova o jednom od opozicionih amandmana, pa je poslanik DS Dragan Šutanovac rekao predsedavajućem Igoru Bečiću da je "đubre” jer mu je on pre toga isključio mikrofon.

Nakon toga, Bečić je Šutanovcu izrekao opomenu i nastavljena je rasprava o amandmanima.

Neposredno posle toga, Šutanovac je na svom Tviter nalogu napisao da mu Bečić nije dozvolio da pročita obrazloženje amandmana zato što se pominje nabavka kamera na Kosovu i Metohiji.

Poslanik DS-a je od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji prisustvuje sednici tražio odgovore na pitanja u vezi sa tom nabavkom, a amandmanom je predviđeno da naloge za izvršavanje zadataka na teritoriji KIM koji se finansiraju iz budžeta Srbije, zajednički izdaju ministar u čijem su razdelu obezbeđena sredstva za te izdatke i direktor Kancelarije za KIM, a nalozi se publikuju na sajtu nadležnog ministarstva i Kancelarije.

Posle toga, za reč se javio ministar za rad Aleksandar Vulin koji je prokomentarisao da nema šta više da se kaže na ponašanje opozicija.

“Govore da smo ološ, stoka, đubre...”, rekao je Vulin na šta je reagovala predsednica parlamenta Maja Gojković koja se odmah posle razmene teških reči vratila u salu.

Ona je Vulinu poručila da ne može da komentariše rad poslanika, odnosno da ministri to ne mogu raditi na taj način.

Tokom rasprave u načelu u ponedeljak, sličaj incident se dogodio kada je predsednik Nove stranke Zoran Živković, takođe Bečiću, dobacio “stoko” pošto mu Bečić nije dao mogućnost da replicira premijeru Aleksandru Vučiću i posle tri izrečene opomene, izbacio ga iz skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: