Radnici "Kolubare" van opasnosti

Jedanaest radnika Rudarskog basena Kolubara, koji su upućeni na VMA zbog samozapaljenja uglja na kopu Polje "D", nalaze se van bilo kakve zdravstvene opasnosti.

Izvor: RTS, Tanjug

Ponedeljak, 15.12.2014.

14:10

Default images

U saopštenju RB "Kolubare" se navodi da su radnici preventivno upućeni na kontrolne preglede na VMA zbog povišenog pritiska, mučnine i glavobolje.

Radnici su zbog trovanja dimom prvo zbrinuti u lokalnoj ambulanti, a potom su prebačeni na odeljenje toksikologije VMA u Beogradu, javili su ranije mediji.

Svi radnici, koji su pregledani na VMA, dobrog su zdravstvenog stanja i nema govora o težim povredama, a samo jedan radnik je ostao na lekarskom praćenju, ističe se u saopštenju RB "Kolubare".

RTS je ranije danas javio da je jedan od radnika teže povređen.

Na Vojno medinskoj akdemiji pregledano je 11 radnika zbog lakših simptoma trovanja izazvanih sagorevanjem ugljene prašine na kolubarskim kopovima i svi su u dobrom stanju.

"Kompletnim ispitivanjem zaključeno je da se radi o lakšem trovanju, jedan od njih je preventivno zadržan na dužoj opservaciji a svi će posle terapije biti pušteni", rekla je načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja Slavica Vučinić.

Ona je izjavila Tanjugu da je u toksikoloskoj ambulanti tog centra od 12 sati zbrinuto ukupno 11 radnika sa kopa Kolubara.

"Njih devet koji su radili na nižoj tački kopa su zbog promenjenih atmosferskih uslova - guste magle i promene atmosferskog pritiska bili duže vreme izloženi produktima sagorevanja uglja i ugljene prašine", rekla je Vučinić.

Prema njenim rečima, oni su bili dominantno izloženi ugljen dioksidu i ugljen monoksidu a "u kliničkoj slici su imali lakše tegobe - gađenje, povraćanje, glavolbolju i vrtoglavicu".

"Kompletnim ispitivanjem zaključeno je da se radi o lakšem trovanju a jedan od njih je zadržan na dužoj opservaciji zbog predostrožnosti s obzirom da je gubio svest", rekla je ona.

Vučinić je navela i da su primljene i dve radnice koje su bile u kancelarijskom prostoru na površinskom delu kopa a bile su zbog promene pravca vetra izložene produktima od ugljene prašine.

Ona je navela i da dve radnice "od tegoba imaju muku i gađenje" dodavši da su svi pregledani "u dobrom stanju i da će nakon terapije biti otpušteni". Zbog samozapaljenja ugljene etaže i posledica trenutnih atmosferskih prilika na površinskom kopu Polje "D“ stvara se gusta magla, kao posledica sagorevanja i to je dovelo do otežanog disanja zaposlenih i u vazduhu se oseća prisustvo ugljen-monoksida.

Do samozapaljenja dolazi na završnim kosinama kopa, usled dugog vremena izlaganja atmosferskim uticajima ugljene etaže na kojoj je završena eksploatacija.

Magla je najviše koncentrisana na prostoru kopa Polje "D”, u zoni otkopavanja ugljene etaže, na lokaciji kod rotornog bagera "glodar 8”, kao i na prostoru rudarskog naselja, kod Upravne zgrade Polja "D” u Medoševcu, precizira se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: