Sabor HR se konsultuje o Šešelju

Poslanički klubovi u Saboru Hrvatske počeli su danas konsultacije o tekstu deklaracije kojom bi se osudilo puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

14:05

Default images

Inicijatorka donošenja deklaracije, bivša premijerka i nezavisna poslanica Jadranka Kosor, rekla je novinarima da je važno da se postigne dogovor o tekstu, ali da ne zna hoće li se to dogoditi do četvrtka, kada će Evropski parlament raspravljati o rezoluciji o Šešelju, na predlog hrvatskih evroparlamentaraca.

"Bitno je da se dogovorimo, to bi bila sjajna poruka", rekla je Kosorova.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori već danima izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj. Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak da Srbija, ako želi u EU, mora jasno da se ogradi od Šešeljevih izjava i da ih osudi.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pisao je predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu i upozorio da moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike mogu teško da naruši mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

Josipović je i juče kritikovao odluku Haga, a najavio je i da će se Hrvatska obratiti Savetu bezbednosti UN da bi upozorila na oduku tog međunarodnog suda.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kaže da nije iznenađen izjavama iz Hrvatske, i da državni vrh te zemlje "radi sve da dokaže lažnu tezu kako je Šešeljeva ideologija glavni uzrok rata, odnosno da su Srbija i krajiški Srbi agresori a da je Hrvatska tobože vodila pravedan i odbrambeni rat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: