"Nećemo gaziti Ustav zbog Kosova"

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da će EU očekivati od Beograda da završi pregovore s Prištinom i da potpuno reguliše svoj stav u vezi s KiM.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

16:54

Default images

"EU ne želi da postupi kao u nekim ranijim slučajevima kada je u članstvo primana država koja nije regulisala svoje unutrašnje odnose", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare s evropskim komesarom za istočno susedstvo Johanesom Hanom

Srbija, prema Nikolićevim rečima, ne vidi nikakav problem da nastavi razgovore s prištinskom administracijom i da se primeni sve što je dogovoreno, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

On je, međutim, upozorio da se neće daleko stići ako predstavnici Prištine nastave da pregovaraju kao da predstavljaju nezavisnu državu.

"Po Ustavu Srbije, mi ne možemo s Kosovom da razgovaramo kao s nezavisnom državom. Srbija bi morala da nađe i drugog predsednika i drugog premijera koji bi bili spremni da pogaze Ustav i razgovaraju s predstavnicima Prištine kao s predstavnicima nezavisne države. Nas dvojica na to sigurno nismo spremni", rekao je Nikolić.

On je naveo da je deo nadležnosti prešao s Euleksa na prištinsku administraciju i da je tačno da Beograd nema previše uticaja na ono šta se dešava na teritoriji Kosova i Metohije, ali da taj uticaj imaju EU i UN i da moraju o tome da vode računa.

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije, već navodi da je Kosovo u sastavu Srbije i da će se do konačnog rešenja doći razgovorima, rekao je Nikolić i podsetio da je dijalog u zastoju jer u se ne zna ko bi bio pregovarač na strani Prištine s obzirom na to da tamo nije formirana vlada.

"Kada prištinska delegacija bude spremna, delegacija Srbije biće u dogovoreno vreme na dogovorenom mestu", zaključio je Nikolić.

Predsednik je rekao i da Srbija "u ovom trenutku neće uvoditi sankcije Rusiji", ali i da članstvo u EU podrazumeva zajedničku spoljnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: