Kim se vratio, ali gde su ostali?

Spekulacije oko nestanka Kim Džong-una su opovrgnute njegovim nedavnim pojavljivanjem u medijima, ali se sad postavlja pitanje drugih zvaničnika Severne Koreje.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

12:12

Default images

Odsustvo iz javnosti u trajanju od 40 dana suvereni lider jedne od najzatvorenijih zemalja sveta navodno je iskoristio za čistku u državnom vrhu.

Južnokorejski mediji navode da su dobili veoma uverljive podatke iz obaveštajnih službi da je Kim za vreme odsustva “radio“ na uklanjaju šestorice funkcionera.

Kako to Kim čini viđeno je prošle godine kada je, između ostalih, streljan i njegov rođak Dženg Song-tek, zbog navodnog učešća u zaveri.

Među zvaničnicima kojima se izgubio trag su Sim Čol-ho, ministar telekominikacija, kao i Ma Von-čun jedav od vodećih arhitekata u Severnoj Koreji i nekadašnji tehnički direktor Radničke partije, koji je na svim većim priredbama stajao pored Kima.

Ma nije viđen u javnosti 66 dana, a takođe je odsutan i general Ri Pjong-čol, komandant severnokorejskih vazdušnih snaga, koji se poslednji put pojavio krajem septembra, kada je izabran u Komisiju za nacionalnu odbranu Radničke partije.

Prema južnokorejskim medijima, Ri je uživao veliko poverenje vojnih zvaničnika, smatran je zvezdom u usponu severnokorejskog režima, međutim, 19. oktobra je komandovanje vazdušnim snagama predato u ruke viših zvaničnika vojske.

Njegov imenjak Ri Jong-gil se takođe smatra nestalim, a spekulacije o tome da mu se možda nešto desilo podgrejalo je i njegovo odsustvo sa Kimovog prijema sportista, na kojima je on obično bio prisutan kao jedan od vojnih lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: