Smenjen komandant niških žandarma

Komandant niškog odreda Žandarmerije Senad Koštić razrešen je dužnosti, saznaje B92.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 10.10.2014.

18:37

Default images

Protiv sedam pripadnika te jedinice podnete su krivične prijave zbog brutalnog prebijanja i prekomerne upotrebe sile protiv Andreja Vučića, brata premijera Vučića, i dvojice pripadnika Vojnobezbednosne agencije.

Brata premijera Aleksandra Vučića, Andreja, i brata gradonačelnika Siniše Malog, Predraga i dva člana obezbedjenja, pretukli su 28. septembra, tokom Parade ponosa, pripadnici niškog odreda žandarmerije.

Da su Andrej i dva pripadnika obezbedjenja dobili ozbiljne povrede, potvrdio je istog dana i premijer Vučić na konferenciji za novinare.

Premijer je naveo i da je došlo do prekoračenja ovlašćenja, da su se izvinili i da ni njegov brat, ni dvojica pripadnika obezbedjenja neće goniti pripadnike Žandarmerije koji su ih pretukli.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odmah je, u konsultacijama sa komandantom Žandarmerije i direktorom policije, naredio sprovodjenje istrage kako bi se rasvetlile okolnosti pod kojima je došlo do prekomerne upotrebe sile i pebijanja, a dva dana kasnije suspendovano je pet žandarma niške žandarmerije.

Sam Andrej je dva dana kasnije, demantujući pisanje pojedinih medija o razlozima zbog kojih je došlo do tuče, istakao da su njih četvorica išla ka stanu njegovih roditelja u Krunskoj ulici, da ih je Žandarmerija zaustavila, da su uredno pružili lična dokumenta, i da misli da je problem i nastao upravo zbog njihovih legitimacija koje su pružili, a ne zbog koga što smo bilo kome, bilo šta uradili, ili nismo postupili po naredjenju policije.

Štampa je pisala da je niški odred žandarmerije poznat po incidentima i zločinima, a neposredno po objavljivanju prvog snimka na kome se vidi kako žandarmi tuku Andreja Vučića, objavljeno je i da postoji još jedan snimak na kome se vidi da je policija nastavila da ih tuče i u haustoru.

''Na osnovu snimka ćemo identifikovati svakog ko je učestvovao u tom incidentu'', rekao je Stefanović.

Svoj deo istrage u vezi prebijanja premijerovog brata obavili su i Vojna policija i Vojnobezbednosna agencija.

Ubrzo nakon incidenta pojavio se i snimak na kojem se vidi kako je Žandarmerija pretukla Andreja Vučića.

Do sukoba je navodno došlo jer su Andrej Vučić i njegova pratnja odbili da se legitimišu.

Vučić je nakon icidenta na konferenciji za novinare rekao da njegovog brata počeli da tuku dok je držao ličnu kartu u ruci. On je takođe rekao i da su se njegov brat i pripadnici obezbeđenja legitimisali i da nadležni organi imaju snimke i da su svi očevici već potvrdili da su to videli.

U javnosti se pojavio još jedan snimak u vezi s prebijanjem Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića.

Istraga o slučaju još traje, a po njenom okončanju će biti odlučeno da li će i kako biti kažnjena petorica žandarma koji su identifikovani omdah nakon objavljivanja snimka prebijanja Andreja Vučića i ostalih. Istragu vode MUP Srbije i Vojnobezbednosna agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

262 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: