"Očekujemo Putina 16. oktobra"

Aleksandar Vučić izjavio da očekuje da će proslavi 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 25.09.2014.

11:35

Default images

Konačna potvrda eventualnog dolaska očekuje se sredinom naredne nedelje.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, premijer Srbije je rekao da će svečanosti biti održana u četvrtak, 16. oktobra, i da će prisustvovati brojne visoke zvanice, a da će u utorak ili u sredu stići i konačna potvrda da li će prisustvovati i Putin.

Vučić je rekao da će Srbija 70. godišnjicu oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu i stogodišnjicu Prvog svetskog rata Srbija umeti da obeleži na pravi način.

"Ponosimo se borbom protiv fašizma, nećemo ni od koga da se krijemo i stidimo što smo fašizam u Srbiji pobedili, naprotiv, time smo se ponosili i time ćemo se uvek ponositi", rekao je Vučić.

Vučić: Da li je Suljo nekada bio u Južnom Tirolu?

Vučić je, takođe, izjavio da nije zabrinut pozivima lidera Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina na autonomiju Raške oblasti po principu Južnog Tirola, ali je dodao da je takvo ponašanje neodgovorno.

"Da li je Suljo bio nekada u Južnom Tirolu, jel zna i jedno mesto u Južnom Tirolu...", zapitao je premijer istakavši da gradjani Raške oblasti, odnosno Sandžaka imaju jednaka prava kao i oni u Južnom Tirolu.

Vučić je rekao da nije mnogo zabrinut zbog toga šta govori Ugljanin, ali je dodao da ne "potcenjuje nacionalističke i šovinističke strasti koje neki raspiruju".

"Država Srbija će preduzimati sve mere u skladu sa zakonom i Ustavom. Ali, pogledajte koliko je to neodgovorno ponašanje. Samo tri opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom koje pazimo, čuvamo i sa kojima želimo da radimo", rekao je premijer.

Zapitao je kakav bi odgovor Ugljanina bio na to što neki neodgovorni ljude govore o 61 opštini i dva grada u Republici Srpskoj.

"To je malo više od tri opštine, a ja o tome ne dam da se govori jer to nije odgovorna i ozbiljna politika. Nek povedu pojedini političari iz Pazara računa o tome da li se ponašaju odgovorno, ozbiljno i da li se ponašaju u interesu svog naroda", rekao je Vučić.

Poručio je da će se Vlada Srbije ponašati u interesu svog naroda i štitiće svoj integritet i suverenit ne ugražavajući bilo koga.

"Mi ne mislimo da imamo neke probleme, sem ekonomske koje rešavamo zajedno sa bošnjačkim prijateljima", kazao je premijer koji je ponovio da će Vlada Srbije raditi u intersu svog naroda, te da će štititi svoj integritet i suvernitet.

A ekonomske probleme rešavaćemo zajedno sa bošnjačkim prijateljima, dodao je premijer.

"Nemam vremena da se bavim stanjem u Vojvodini"

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u Vojvodini, Vučić je izjavio da nema vremena da se bavi Vojovdinom, ali je dodao da je strategija da ta pokrajina napreduje na način kako napreduje cela Srbija.

"Što se Vojvodine tiče, neki su tamo stisli svoje fotelje i ne puštaju ih za živu glavu... Nisam stigao time da se bavim, jer se bavim drugim veoma ozbiljnim pitanjima", rekao je Vučih.

On je najavio da sutra ide u Nemačku gde će posetiti najveću farmu svinja u Evropi sa kojom će Srbija pokušati da uspostavi saradnju i nadoknadi ono što je svih ovih godina izgubila.

"Gledam da to zavrsismo što je pre moguće. Imaćemo više u stočarskoj prozivodnji, a spremamo i dodatne subvencije za stočare i na taj nacin podstaknemo one koji vredno rade 365 dana u godini. Time se bavim", kazao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare.

Upitan kada će početi da se primenjuje mera smanjenja penzija i plata u javnom sektoru, Vučić je rekao da ne zna. Dodao je da je namera vlade ne da smanji plate i penzije već da smanji javni sektor i da pojača privatni kako bi zaposleni u tom sektoru mogli da isplaćuju veće zarade.

"Nažalost imamo deflaciju zbog čega nam se smanjuje BDP. Sve bih dao da imamo kontrolisanu inflaciju od dva do dva i po posto, cene nam ne rastu, a da nam je teško, teško nam je, ali smo sami sebe doveli u tu situaciju", rekao je premijer.

To, kako je rekao, nije politička priča bez plana, te da tema nije smanjenje plata i penzija već reforma celog društva.

"Plate po solidarnom porezu smo smanjivali 5,4 odsto a ovo će biti 4,5 odsto, a penzije su u ukupnoj masi sredstava pet odsto, a mi očekujemo velike i ozbiljne refome", rekao je Vučić. Premijer je rekao da je Srbija ozbiljna države u kojoj penzije ne kasne ni jedan dan.

Radimo naporno, radimo tešo, sprovodimo najteže moguće reforme imamo plan i program i imaćemo veoma, veoma uspešnu zemlju već za dve godine. Prvi put u srpskoj modernoj politiici imamo plan.

"Srbija spremna da pomogne u borbi protiv džihadista"

Premijer je izjavio da je pismom predsedniku SAD želeo da kaže da je Srbija spremna da pomogne u borbi protiv džihadista, da je odgovorna država i da će zaštiti sve svoje gradjane.

"Srbija se ponaša kao odgovorni deo sveta, postupila je najmudrije. Naša tajna služba saradjuje sa američkom službom, ali i drugim službama i zaštitićemo svoje gradjane", rekao je Vučić.

On je rekao da bi na kritike naišao i da nije poslao to pismo Baraku Obami i da bi mu u tom slučaju bilo zamereno što ne reaguje na vreme i ne zna da izabere stranu.

"Mi smo se svi prtvorili u licemere. Da takvo pismo nisam uputio reklio bi da ne reagujemo na vreme da ne znamo da odaberemo stranu. Ne možete da ne osudite psihopate i ludake koji seku ljudima glavu", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: