Sastanak u Minsku - najava primirja

Sastanak Kontakt-grupe za rešavanje ukrajinske krize počeo u Minsku, ruski i ukrajinski učesnici očekuju da bi mogao biti postignut i potpisan dogovor o miru.

Izvor: B92

Petak, 05.09.2014.

13:37

Default images

Ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov nada se da će dogovor biti potpisan, javila je agencija RIA Novosti.

Na pitanje novinara da li će biti potpisani neki dokumenti, Zurabov je rekao: "Biće", navela je ruska agencija.

Beloruska agencija Belta prenela je izjavu predstavnika Kijeva, bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, datu pre početka sastanka da je došao tražeći mir.

"Sa ukrajinske strane nema nikakve uzdržanosti prema potpisivanju. Ako su sve strane takvog raspoloženja, obavezno treba biti potpisano", rekao je on, imajući u vidu dokument o mirnom rešavanju situacije na jugoistoku Ukrajine i precizirajući da je reč o neodložnom prekidu vatre, navodi Belta.

Itar-Tas prenosi da će na sastanku biti Kučma, Zurabov, lideri samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki, kao i predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.

Odluka o formiranju Kontakt-grupe doneta je na sednici Parlamentarne skupštine OEBS u junu ove godine u Bakuu, a u Minsku su ranije održani sastanci 31. jula i 1. septembra.

Na sastanku u ponedeljak, predstavnici nepriznatih republika razmenili su s ukrajinskom stranom predloge o mirnom rešavanju situacije i razmotrili pitanja oslobađanja zarobljenika i pružanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu.

Ishod sastanka pomno se prati u velškom gradu Njuport, gde se održava samit NATO-a koji će u zavisnosti od toga da li bude postignut dogovor odlučiti o tome da li će biti uvedene nove sankcije Rusiji.

Ipak, senku na sastanak u Minsku bacaju nove borbe ukrajinskih i proruskih snaga kod Marijupolja i Donjecka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: