Island: Zemljotresi oko vulkana

Islandski vulkan Bardarbunga danas su pogodila dva zemljotresa magnitude 5,3 i 5,1 stepen. Smanjen nivo upozorenja na "narandžasti".

Izvor: B92

Nedelja, 24.08.2014.

12:54

Default images

Islandska meteorološka služba saopštila je da je smanjen nivo upozorenja na narandžasti za vulkan Bardarbunga u centralnom delu Islanda.

Island je juče, podsetimo, objavio crvenu, najvišu uzbunu za avijaciju, upozoravajući na opasnost od erpucije i izbacivanja vulkanskog pepela u atmosferu.

Odluka je usledila pošto nije bilo znakova o vulkanskoj aktivnosti u Bardarbungu, objavljeno je na sajtu Islandske meteorološke službe.

Meteorološka služba Islanda ta dva zemljotresa izmerila je u nedelju ujutru, a vulkan koji se nalazi ispod širokog islandskog glečera Vatnajokul tokom proteklih dana pogađale su hiljade manjih zemljotresa.

Naučnici su u subotu izvestili o manjoj erupciji ispod glečera, ali ona nije bila vidljiva na površini.

Kao meru predostrožnosti, vlasti Islanda objavile su zabranu letova u zoni od 185 do 260 kilometara oko epicentra.

Erupcija islandskog vulkana Ejafjalajokul 2010. godine izazvala je haos u međunarodnom avionskom putničkom saobraćaju,kada je više od 100.000 letova bilo otkazano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: