Island: Lava topi glečer

Island podigao nivo upozorenja u vazdušnom saobraćaju na najviši, crveni nivo, jer je ispod glečera Vatnajokul, počela erupcija vulkana Bardarbunga.

Izvor: Beta

Subota, 23.08.2014.

17:25

Default images

Kako je saopštila nacionalna meteorološka služba, seizmički podaci ukazuju da se led ispod glečera Vatnajokul topi zbog lave koja provaljuje iz vulkana. Vatnajokul je, inače, najveći glečer na Islandu.

Stručnjak za vulkane Melisa Fefer rekla je da nije jasno kada će se, i da li će se uopšte, lava probiti kroz led, koji je na tom mestu debeo između 100 i 400 metara, i baciti u vazduh vrelu paru i tone pepela.

Upravo je zbog opasnosti od pepela podignut nivo opasnosti za civilne avione na najviši nivo. Crvena uzbuna znači: "Značajna emisija pepela u atmosferu".

Služba za aviosaobraćaj proglasila je zonu zabrane letenja oko vulkana, ali nije zatvorila vazdušni prostor iznad Islanda.

Feferova je rekla da naučnici danas preleću glečer, tragajući za promenama na njegovoj površini, i da motre kakva je situacija sa vodenim tokovima koji ističu iz glečera, pošto bi naglo topljenje moglo dovesti do poplava.

Prošle sedmice je nekoliko stotina ljudi evakuisano sa visoravni severno od glečera Vatnajokul. Sam glečer, koji se nalazi na oko 320 kilometara od Rejkjavika, nije naseljen, ali je popularan među ljubiteljima prirode.

Feferova je izjavila da će u slučaju da dođe do površinske erupcije, količina pepela zavisiti od debljine leda. "Što je led deblji, u njemu je više vode, pa će erupcija biti eksplozivnija i bogatija pepelom", rekla je ona.

Erupcija vulkana Ejafjatlajokul iz 2010. godine izbacila je u vazduh ogromnu količinu pepela zbog čega je više od 100.000 letova bilo otkazano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: