Ranjenici iz Gaze u Jerusalimu

Lekari i agencije za pomoć nastoje da iskoriste privremeno primirje u Gazi i evakuišu što više Palestinaca u bolnice u istočnom Jerusalimu, Izraelu i Jordanu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2014.

13:50

Default images

Više od 9.500 Palestinaca je ranjeno u jednomesečnom sukobu Hamasa i Izraela, po podacima koje su dali zdravstveni zvaničniciu Gazi, prenosi AFP.

Devedeset najtežih slučajeva evakuisano je preko graničnog prelaza Erez s Izraelom, rekao je portparol iz izraelskog Ministarstva odbrane Gaj Inbar.

On je dodao da su ranjeni poslati u Izrael i Jordan iz izraelske poljske bolnice na Erezu.

Lekari i Crveni polumesec su rekli AFP-u da su dva pacijenta poslata u grad Nazaret na severu Izraela, gde žive Arapi i još desetine drugih u tri bolnice u istočnom Jerusalimu.

Među pacijentima u bolnici Sveti Jozef u Jerusalimu je četvorogodišnja Šajma al-Masri.

Ona je tamo dve nedelje. Zadobila je povredu grudi od šrapnela.

Njeno jedino društvo iz Gaze je tetka. Devojčica je ranjena u izraelskom napadu na Beit Hanun, severno od grada Gaze.

Porodica joj je stradala dok je bežala od napada na kvart, u kome živi, tokom kog im je bombardovana kuća. Majka Sahar, sestra Asil (17) i brat Muhamed (15) su poginuli, a otac je ranjen i smešten u bolnicu u Gazi.

"Bombardovani smo iz vazduha, s mora i kopna", kaže devojčicina tetka Saman i dodaje "sve se pretvorilo u razaranje. Pobegli smo u školu, oni su bombardovali školu".

Soba u kojoj je devojčica je puna Palestinaca iz istočnog Jerusalima koji su došli da pokažu solidarnost sa ranjenima. Tokom Id el -Fitra (Ramazanskog bajrama) doneli su hranu, odeću i igračke za decu.

Direktor bolnice dr Maher Dib rekao je da se koristi trodnevni prekd vatre kako bi se dovelo više pacijenata iz Gaze i smanjio pritisak tamo.

Za sada je u toj bolnici 25 ljudi iz Gaze koje su evakuisale agencije za pomoć u saradnji s Izraelom.

"Pedeset procenata slučajeva je kritično. Čak su i stabilniji komplikovani i zahtevaju dug tretman", rekao je direktor.

Većina poslatih u njegovu bolnicu ima mngobrojne povrede od raketnih napada.

Ta bolnica je primala ranjene Palestince i za vreme ranijih vojnih operacija u Gazi 2008. i 2012 . ali ovog puta ih ima više i rane su im teže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: