Bujica odnela jedan život

Za vreme novih poplava u Banji Koviljači stradao je meštanin Mišo Đurić, koga je bujica progutala u podrumu kuće, gde je sišao da zatvori prozor, pišu Novosti.

Izvor: B92, Blic

Sreda, 06.08.2014.

12:23

Default images

Bujica, prouzrokovana obilnim padavinama, koje ni jutros nisu stale, odnela je i jedan ljudski život.

Voda je tako brzo jurnula da nije bilo spasa za Đurića, pa su lekari samo konstatovali smrt.

Nezapamćeno nevreme - tako meštani Banje Kovljiače opisuju ono što su juče videli i što se dogodilo. Voda duboka gotovo jedan metar nosila je sve pred sobom. Materijalnu štetu tek treba proceniti, mnogima je nabujala voda odnela sve što su imali.

Štab za vanredne situacije Loznice doneo je naredbu o vanrednoj odbrani od poplava jer su intenzivna kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom izazvali poplavu duž korita reke Štire.

Zoran Grujičić, direktor "Elektropodrinja“, kaže da su, nadljudskim naporima, uspeli sinoć da zaštite veliku trafostanicu u krugu preduzeća, čije bi ugrožavanje prouzrokovalo da čitav grad ostane bez struje. "Za svega tri minuta, Štira se izlila, ušla je u deo trafostanice, a onda smo, koristeći džakove od peska od majskih poplava i angažovanjem mehanizacije privatne firme, uspeli da sačuvamo ovo važno postrojenje", kaže Grujić. "Ovo je utoliko važnije, jer su nam u drugim delovima napajanja, zbog tehničkih problema koje je voda učinila, ostala van pogona dva postrojenja. Čitave noći smo neumorno radili da se sanira što se sanirati može, na čitavom području u Loznici i susednim opštinama, i sada je van sistema oko 950 potrošača, od kojih oko 700 u lozničkom i 250 u ljubovijskom kraju".

Ekipe "Elektropodrinja“ su na terenu od Loznice, Krupnja, Ljubovije, Malog Zvornika do delova Mačve i bajinobaštanskog kraja, za čije su napajanje zaduženi. Majski talas, ispostavilo se, za ovo preduzeće bio je lakše predvidiv, dok je ovoga puta voda stigla "brzinom munje“.

"Voda je ušla i u prostorije Specijalne bolnice za rehabilitaciju 'Banja Koviljača', pod vodom je čitava Banja Badanja", kaže Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća u Loznici.

"Odneti su skoro svi mostovi na rekama u selima od Paskovca, pa dalje. Reka Cernica je odnela improvizovani most na putu Zavlaka-Tekeriš, pa je taj pravac u prekidu za saobraćaj. Prethodni most je stradao u majskim poplavama, a privremeni je sada bujica odnela kao perce." Jaka kiša praćena vetrom u utorak uveče oko 20 sati zahvatila je veliki deo apatinske opštine potapajući brojne kuće u više ulica dok je na pojedinim punktovima izbijao veliki mlaz otpadnih voda iz šahti. Stanje je bilo više nego dramatično a prema informacijama Situacionog centra za samo četiri sata u Apatinu palo oko 51 litara kiše po kvadratnom metru, javlja Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: