Subota, 19.07.2014.

17:26

Radovanje: Problem s vodovodom

U Radovanju kod Velike Plane voda iz pedesetogodišnjeg seoskog vodovoda od početka godine nije bezbedna za piće.

Izvor: B92

Default images

I dok mnoga sela u Srbiji i dalje nemaju sistem za vodosnabdevanje, selo Radovanje u okolini Velike Plane taj problem je izgradnjom seoskog vodovoda rešio pre gotovo pola veka.

Međutim, od početka ove godine ovaj vodovod, koji još nije legalizovan, zadaje glavobolje žiteljima ovog kraja, jer su analize pokazale da voda nije mikrobiološki ispravna.

Vode na česmi ima, ali je porodica Perić ne koristi za piće.

"Moja sestra koja je došla iz Francuske nosila je vodu na analizu, i sa bunara i sa linije i javili su joj da je voda neispravna i da čak nije ni za kupanje", kaže meštanin Nebojša Perić.

Da voda nije bezbedna za piće pokazuje i analiza iz maja. Budući da ovo nije prvi put da su bakterije fekalnog porekla nađene u vodi, u selu Radovanje formirana je radna grupa. Ustanovljeno je da vodovod duguje 4,5 miliona za struju, zbog čega bi mogao da bude i isključen, ali i da jedan deo novca od uplata građana, kako tvrde, nije završio na računu mesne zajendice. Krivična prijava je podneta protiv N.N. lica.

"Mi svi živimo u istom selu i ne bih sada da optužujem nijedno lice pojedinačno. Sve se jasno vidi kroz papire, ali hajde da ostavimo to policiji da odradi svoj deo posla", kaže MIroslav Marinković.

Jedini zaposleni u vodovodu, a od pre godinu dana i predsednik saveta ove mesne zajednice, Dejan Aćimović, odbacuje optužbe i poziva nadležne organe da ispitaju ovaj slučaj. Kaže i da sistem za hlorisanje ne radi, pa vodu hloriše ručno. Odgovornost prebacuje na korisnike koji, kako tvrdi, duguju 2 miliona dinara.

"Sa građanima imamo najveći problem oko naplate, to nam je najveći problem, jer mi nemamo mogućnost njih da nateramo da plate. Mi smo divljaci, nas kao vodovod zakon ne štiti, kaže Aćimović.

Prvi čovek Velike Plane Dejan Škulić je izričit – opština ne upravljanja vodovodom niti se novac od naplate sliva u budžet. Kaže da su problemi dugogodišnji, ali da je sada prvi put zvanično o njima obavešten. Tvrdi i da ima rešenje.

"Mi smo ponudili mesnoj zajednici i ako mesna zajednica prihvati našu ponudu da se to integriše u komunalni sistem vodosnabdevanja, onda ćemo uvesti red, kao i u ovaj naš gradski vodovod", kaže Škulić.

Vodu sa ovog seoskog sistema koristi više od 400 domaćinstava sela Radovanje i Kupusina. Žitelji ovog kraja čekaju rezultate nove analize vode i, kako kažu, nadaju se da će nadležni utvrditi da li je bilo zloupotreba u rukovođenju vodovodom, koji ni pola

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: