Petak, 18.07.2014.

15:28

Mnogo tražilaca azila iz Srbije

Građani Srbije su u prvoj polovini ove godine ukupno podneli 9.361 zahtev za azil u Nemačkoj, što je skoro duplo više nego u istom vremenskom periodu lane.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo su podaci koje je saopštilo savezno Ministarstvo za unutrašnje poslove Nemačke, koje dodaje da je prošle godine bilo podneto 4. 418 zahteva.

Na osnovu podataka Savezne službe za migracije i izbeglice, Srbija se tako po broju ukupno podnetih zahteva za azil u prvoj polovini ove godine našla na drugom mestu, iza Sirije, odakle je stiglo 12.888 zahteva.

U ukupnom broju zahteva za azil koji su podneli građani Srbije u prvoj polovini godine, statistika pokazuje da je bilo 6.278 osoba koje su po prvi put podnele zahtev i 3.083 onih, koji su ponovili svoju molbu.

U junu mesecu ove godine građani sa pasošem Srbije podneli su 1.527 zahteva za azil, dok je u maju bilo 1.169, a u aprilu ove godine 1.256 zahteva za azil.

Kada je reč o zemljama regiona, na petom mestu po ukupnom broju podnetih zahteva u prvoj polovini ove godine je Albanija, na šestom Makedonija i sedmom Bosna i Hercegovina, pokazuju statistički podaci nadležnih nemackcih institucija.

"Mi moramo povući ispravne poteze, kako bi stopirali priliv osoba iz zemalja zapadnog Balkana, kojima zaštita nije potrebna i onda mogli da ponudimo pomoć, onima kojima je to zaista potrebno", rekao je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, saopštilo je njegovo ministarstvo.

"Broj zahteva za azil iz sve tri balkanske zemlje ponovo je porastao u junu. Taj razvoj situacije zahteva naše delovanje", rekao je ministar i izrazio nadu da će se posle letnje pauze zaključiti zakonski postupak u vezi sa zakonom o zemaljama sigurnog porekla.

De Mezijer, koji je pre nekoliko dana boravio u Srbiji, porucio je da je Srbija označena kao zemlja sigurnog porekla i da nema nikakvog smisla da bilo ko pokušava da traži azil u Nemačkoj.

"Građanima Srbije poručujem: Nemojte to ni da pokuššavate, bićete vraćeni", rekao je De Mezijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom pre nekoliko dana u Beogradu.

"Ko želi u EU jeste zemlja sigurnog porekla, što znači da nema azila", rekao je nemacki ministar, dodavši da će biti pokrenuta i informativna kampanja kako bi se ljudima objasnilo da nema smisla ni razloga tražiti azil u Nemackoj.

U Nemačkoj je u prvoj polovini godine podneto ukupno 77.109 zahteva za azil, što je za čak 60 odsto više nego u istom periodu lane, a de Mezijer upozorio da Savezna služba za migracije i izbeglice preduzima velike napore da bi održala korak sa rastućim brojem zahteva za azil u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

16 h

Podeli: