Petak, 18.07.2014.

16:31

Verbić:Lakša nostrifikacija diploma

Ministar prosvete Srđan Verbić očekuje da se izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju usvoje u prvih sto dana vlade, do 3. avgusta 2014. godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Ključna novina je način priznavanja diploma što će dovesti, kako se očekuje, do povratka stručnjaka iz inostranstva. Verbić je novinarima posle sednice skupštinskog Odbora za obrazovanje rekao da su izmene tog zakona prioritet vlade, kao i da će Nacrt izmena i dopuna zakona biti završen do ponedeljka.

Prethodno je na sednici Odbora za obrazovanje usvojena odluka da se javno slušanje o izmenama zakona o visokom obrazovanju održi sledeće nedelje.

"“Najmanje što možemo da učinimo za njih je da im olakšamo posao priznavanja diploma, to je trajalo mesecima. Mnogi od njih traže da im se samo prizna diploma da bi mogli da počnu da rade kod nas, a mnogi od njih i ne traže posao već da stvaraju poslove”", istakao je Verbić.

On je objasnio da taj posao više neće raditi univerziteti već Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje će imati jasno određen rok do kada mora da izda diplomu.

Do sada je putem javne rasprave, dodao je ministar, stiglo oko stotinak primedbi koje su istog tipa, a odnose se na detalje poput strukovnog mastera, broja bodova... tako da neće biti naročito teško da se ugrade u Nacrt izmena zakona.

Kada je reč o aktuelnoj temi koja se tiče plagiranja doktorata, ministar je ocenio da je transparentnost veoma bitna i da je neophodno da oni budu postavljeni na Internetu i da budu dostupni svima ukazujući da ima slučajeva kada ne bi trebalo da budu dostupni javnosti, ali su oni tada, kako je objasnio, dostupni nadležnim institucijama.

Pomenuo je i prošlogodišnje istraživanje OEBS-a u koji je vršio istraživanje šta ugrožava visoko obrazovanje, te da je jedan od zaključaka odnosno jedan od ključnih koruptivnih elemanata prijemni ispit.

Na odboru je ukazano i da je neophodno da se izvrši reforma srednjeg obrazovanja, kao i da postoje zanimanja koja se ne nalaze u šifrarniku odnosno u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, te da se svršeni studenti ne mogu prijaviti na tržište rada i ne mogu se samim tim zaposliti.

Olena Papuga (LSV) ukazala je da postoje “nepostojeća” zanimanja, preko 130, i da je to prioritetan problem koji treba rešiti, na šta je ministar Verbić odgovorio da se na tome radi paralelno sa Centrom za priznavanje diploma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

14 h

Podeli: