Pljušte optužbe, o žrtvama ni reč

Dok se utvđuju okolnosti pod kojima se srušio malezijski putnički avion sa 295 ljudi, ne prestaju međusobne optužbe ukrajinske i ruske strane.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

20:07

Default images

Nedugo nakon pada Boinga 777 Malezija erlajnsa na letu MH17 u blizini ukrajinske granice sa Rusijom, vlasti iz Kijeva iskoristile su nesreću i optužile su proruske snage da je rušenje aviona njihovo delo, javio je Interfaks.

Malezijski avion sa 280 putnika i 15 članova posade srušio se u Donjeckoj oblasti, na oko 60 km od granice sa Rusijom, gde se vode borbe proruskih aktivista i ukrajinske vojske, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine rečeno je da je avion oboren raketom zemlja-vazduh i da su avion oborili proruski separatisti.

Ukrajina je optužila "ruske teroriste" da su avion srušili ruskim raketnim sistemom "Buk".

"Teroristi kojima je Putin dao sistem Buk su iznad grada Toreza oborili civilni let Kuala Lumpur - Amsterdam. Ubili su 280 putnika i 15 članova posade. Cinizam Putina i njegovih terorista ne poznaje granice", naveo je savetnik ministra unutrašnjih poslova Gerašenko, na fejsbuk stranici.
Ubrzo nakon ukrajinskih optužbi oglasila se i ruska strana koja je okrivila ukrajinsku vojsku za napad i rušenje malezijskog aviona.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika odbacila je umešanost u ovaj incident navodeći da njihove odbrambene snage nemaju takvu vrstu oružja, javlja Raša tudej. "Avion su oborile ukrajinske snage. Mi nemamo takve odbrambene sisteme, naše rakete imaju domet od tri do četiri hiljade metara, a boing leti na većim visinama", rekao je Sergej Kavartadze, predstavnik samoproglašene Donjecke Republike. I Aleksandar Borodai, jedan od proruskih lidera, izjavio je, prenosi Rojters, da je avion srušila vojska Ukrajine. Vođe samoproglašene Luganske Narodne Republike, takođe su optužile ukrajinske snage za obaranje putničkog aviona.

Malezijski Boing 777 oboren je ukrajinskim vojnim avionom SU-25, saopštila je pres službe Luganske Narodne Republike navodeći izjave očevidaca koji tvrde da se nakon napada putnički avion Malezia erlajnsa prepolovio i pao na Donjecku oblast.

Ukrajinski avion se takođe srušio i pao na teritoriju LNR u oblasti Krasnava Luča, rekli su očevici, a prenosi RIA Novosti.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pak smatra da je teroristički čin uzrok pada malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, kada je, prema poslednjim podacima, poginulo skoro 300 ljudi.

"Porošenko misli da je avion srušen: da to nije bila nesreća ni katastrofa, već teroristički čin", saopštio je portparol ukrajinskog predsednika.

U Moskvi - meta možda bio Putinov avion

Malezijski Erlajns MH17 je putovao skoro istom rutom kao mlaznjak predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je leteo neposredno pre nesreće u kojoj je poginuo 295 ljudi, izveštava agencija Interfaks pozivajući se na svoje izvore koji su želeli da ostanu anonimni, sugerišući da je meta napada možda bio avion ruskog predsednika.

"Konture aviona su slične, linearne dimenzije su takođe veoma slične, kao i boje, a na priličnoj udaljenosti su gotovo identični ", dodao je izvor za Interfaks, prenosi Raša tudej. Predsednik Putin se vraćao iz posete Brazilu, gde je prisustvovao samitu BRIKS-a, rekao je izvor koji je pojasnio da su se putanje dva aviona presecale na istim tačkama - kod Varšave, na visini od 10.100 metara. Predsednički avion se tu našao u 16.21 sat po moskovskom vremenu, a malezijski u 15.44 po istom vremenu".

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov rekao je da nijednog ruskog državljanina nije bilo među putnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: