Utorak, 15.07.2014.

12:42

Cerar želi vladu "duginih boja"

Budući premijer Slovenije Miro Cerar rekao je da će započeti razgovore sa strankama o formiranju koalicione vlade i da bi voleo da to bude vlada "duginih boja".

Izvor: Tanjug

Default images

Cerar je rekao da nije opterećen stvaranjem dvotrećinske ustavne većine u novom parlamentu iako bi, uveren je, mogao da je postigne, objavili su slovenački mediji.

Cerar, lider stranke koja nosi njegovo, nije želeo da odredjuje kakava će buduća koalicija biti ali je rekao da bi voleo da ta vlada bude "šarena".

"Dobra bi bila kombinovana vlada, vlada duginih boja ali će sve zavisiti od pregovora", rekao je Cerar i dodao da bi u vladu želeo da uključi najbolje stručne kadrove neopterećene politikom ali se nije izjašnjavao o imenima.

"Za formiranje nove koalicije će biti potrebni kompromisi svuda gde je to u interesu države tako da je moguća saradnja sa svakom strankom koja to prihvati", rekao je Cerar za Radio Slavojenija.

Kao ključne stavke buduće vlade Cerar je naveo privatizaciju državnih preduzeća, konsolidaciju janih finansija, reformu zdravstva, socijalnu politiku kao i nauku i kulturu.

Uspostaviće, kaže, kontakt sa SDS-om Janeza Janše uprkos jučerašnjoj izjavi ali da ona neće moći da bude partner u vladi.

"Koalicioni partner ne može da bude neko ko negira temelje pravne države i tvrdi da su izbori bili nelegitimni i pritom koristi izraze koji su ispod nivoka političke kulture", rekao je Cerar.

Troje poslanika Janšinog SDS-a u Evuropskom parlamentu u ponedeljak je na početku plenarnog zasedanja pozvalo kolege da reagiraju na rezultate nedeljnih prevermenih izbora u Sloveniji koje smatraju nelegitimnim.

Evroposlanik i potpredsednik SDS-a Milan Zver, medjutim, kaže da ta stranka smatra da su izbori u Sloveniji bili nelegitimni i posledica "izbornog inženjeringa".

"Na izborima je pobedila stranka koja je formirana pre 40 dana. To je izborni inženjering koji je moguć samo u slabim demokratijama". On je ponovio da su Janšu prekršena ljudska prava presudom, kojom je on osudjen na dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije u aferi Patria.

Komentarišući ove izjave kao i poziv Janšine stranke na demonstracije i gradjansku neposlušnost, predsednik Slovenije borut Pahor je rekao da su izbori bili legitimni i da takve najave iritiraju.

Pahor je rekao da izborni rezultat treba da poštuju i izborni gubitnici i da je Sloveniji u sadašnjoj situaciji potrebna saradnja svih partija.

"Moramo stvoriti klimu saradnje i zato pozivam političare da udruže snage za dobrobit gradjana", rekao je Pahor upozorivši da bi u suprotnom moglo doći do smetnji i blokade rada nove vlasri i budućeg premijera iako svi od njega očekuju uspeh kako bi zemlja najzad izašla iz krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: