Nedelja, 13.07.2014.

12:50

Porfirije: Dolazim bez predrasuda

Novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije poručio je da na dužnost dolazi s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca za sve građane Hrvatske i Slovenije.

Izvor: Beta

Default images

"Pozdravljam sve katolike, protestante, sve hrišćane, braću drugih veroispovesti, pozdravljam i ateiste i agnostike.

Uvek ću iskreno biti spreman za dijalog sa svim ljudima, a dijalog, praštanje i pomirenje biće načela koja ću nastojati da primenjujem u praksi", rekao je mitropolit Porfirije pošto je danas preuzeo dužnost u Sabornom hramu Preobraženja gospodnjeg u Zagrebu.

Svečanu liturgiju predvodio je patrijarh SPC Irinej koji je rekao da novi mitropolit dolazi u eparhiju koja je "u bližoj, ali i daljoj prošlosti prošla težak i trnovit put-put stradanja".

"Imajući u vidu vaše karakterne osobine, da ste čovek dijaloga, čovek koji gleda u svakom ono što je bitno i suštinsko, nadamo se da ćete na ovom mestu pokazati te osobine i činiti ono što je potrebno da prevaziđemo mnoge stvari iz naše neslavne prošlosti", rekao je poglavar SPC.

Ustoličenju novog mitropolita prisustvovali su, među ostalim, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri pravde Nikola Selaković i sporta Vanja Udovičih, najviši predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem i predstavnici drugih verskih zajednica.

Episkop jegarski Porfirije imenovan je za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog na prolećnom zasedanju Sabora SPC, a nakon smrti mitropolita Jovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

12 h

Podeli: