Svet 0

17.05.2024.

8:21

Proglašen najviši stepen uzbune FOTO/VIDEO

Indonežanske vlasti proglasile su najviši, četvrti nivo uzbune u provinciji Severni Maluku nakon niza erupacija vulkana Ibu.

Izvor: Tanjug

Proglašen najviši stepen uzbune FOTO/VIDEO
Tanjug/PVMBG-ESDM via AP

Podeli:

Vulkan Ibu, koji se nalazi na udaljenom ostrvu Halmahera u istočnoj Indoneziji, eruptirao je prvi put 11. maja izbacujući stub vulkanskog pepela visok 5.000 metara, navodi agencija VNA i dodaje da je od sredine aprila zabeleženo značajno povećanje vulkanske aktivnosti.

Stanovnicima koji žive u blizini Ibua i turistima savetovano je da se sklone na bezbednu udaljenost od četiri do sedam kilometara od vulkana i da nose maske za lice u slučaju erupcije pepela.

Indonezija, arhipelag na kojem živi 270 miliona ljudi, ima 127 aktivnih vulkana.

Sklona je vulkanskoj aktivnosti jer se nalazi duž Vatrenog prstena, serije seizmičkih raseda u obliku potkovice oko Tihog okeana.

Ibu je jedan od najaktivnijih vulkana u Indoneziji, a eruptirao je više od 21.000 puta u 2023. godini.

Na ostrvu Halmahera, prema zvaničnim podacima iz 2022. godine, živi više od 700.000 ljudi.

U aprilu je vulkan Ruang u provinciji Severni Sulavesi eruptirao nekoliko puta, primoravajući više od 12.000 stanovnika da se evakuišu na obližnja ostrva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: