Svet 0

17.05.2024.

8:14

Izmaklo je kontroli: Raspoređeno pojačanje

Visoki komesar Francuske u Novoj Kaledoniji Luj Le Frank saopštio je danas da na to ostrvo pristiže pojačanje francuskih policajaca, čiji broj će do večeras biti povećan sa 1.700 na 2.700, zbog nereda na protestima lokalnog stanovništva povodom izmena izbornih

Izvor: Tanjug

Izmaklo je kontroli: Raspoređeno pojačanje
Profimedia

Podeli:

"Pojačanje će odmah će biti raspoređeno da kontroliše područja koja su izmakla našoj kontroli poslednjih dana", rekao je Le Frank, navodeći da je protekla noć bila relativno mirna, nakon što su u neredima koji su počeli u ponedeljak četiri osobe ubijene, a stotine ljudi uhapšeno, prenosi Rojters.

Vlada Nove Kaledonije, gde je Francuska proglasila vanredno stanje i zabranila društvenu mrežu TikTok, danas je saopštila da na ostrvu ima zaliha hrane za dva meseca, ali da postoje poteškoće u njenom dostavljanju.

U neredima koji su počeli u ponedeljak poginule su četiri osobe, od kojih su tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak i jedan policajac, a francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, čija nadležnost se prostire i na Novu Kaledoniju, juče je izjavio da je policija uhapsila osobu koja je upucala dva dvojicu pripadnika Kanaka.

Proteste, koji traju više nedelja, a koji su u ponedeljak prerasli u nerede, organizovao je separatistički pokret "Odbor za koordinaciju terenskih akcija" zbog plana Francuske da proširi pravo glasa u Novoj Kaledoniji na francuske građane koji žive na tom ostrvu duže od 10 godina.

Ta izmena je usvojena u ponedeljak, iako je protivna Numeanskom sporazumu iz 1998. godine, prema kojem niko ko se doselio na ostrvo posle te godine nema pravo glasa. Francuska vlada smatra da je "apsurdno" isključenje petine stanovništva iz glasanja, ali separatisti Nove Kaledonije smatraju da bi proširenje glasačkog spiska pogodovalo profrancuskim političarima, navodi Rojters.

Pacifička konferencija crkvi pridružila se danas brojnim pozivima Francuskoj da povuče izmenu zakona i Ujedinjenim nacijama da predvode dijalog u Novoj Kaledoniji između Francuske i naroda Kanak.

Francuska je u sporazumu iz 1998. godine obećala i da će postepeno davati sve više političkih ovlašćenja Novoj Kaledoniji, a od tada su održana tri referenduma o nezavisnosti, koju su građani odbili. Kanaci, pripadnici domorodačkog naroda, ne priznaju rezultate tih referenduma.

U Novoj kaledoniji živi oko 270.000 ljudi, od kojih su 41 odsto Maležani, a oko 24 odsto iz Evrope, uglavnom francuskog porekla.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

48 min

Podeli: