Subota, 05.07.2014.

20:53

Obrenovac čeka analizu vode

Pedeseti dan od poplava, a život u Obrenovcu još nije normalizovan. Iščekuju se rezultati vode za piće i zemljišta iz naselja koje je najteže pogođeno poplavama

Izvor: RTS, Tanjug

Default images

Majske poplave u Obrenovcu oštetile su 3.488 kuća, 1.200 stanova i 2.700 poljoprivrednih gazdinstava. Spiskovi nisu konačni, jer, kažu u opštini, ima ljudi koji se još nisu vratili u grad, niti su prijavili štetu. Popis je preduslov da građani dobiju pomoć.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković potvrdio je Tanjugu da će rezulati analize vode tada biti poznati u ponedeljak.

"Analiza vode u Obrenovcu je rađena tokom cele nedelje, imali smo posetu gradskog Zavoda za javno zdravlje, uzeli su tri uzorka vode u tri navrata", rekao je Čučković i dodao da je opština uradila sve ono što je od nje zahtevala ta ustanova u tehničkom smislu - sve popravke i rekonstrukcije.

"Pratili smo njihove sugestije vezane za automatsko vođenje procesa hemijske prerade vode i nadamo se pozitivnom rezultatu u ponedeljak, odnosno da ćemo građane Obrenovca moći da obavestimo da je voda ispravna za piće", istakao je predsednik opštine.

Čučković, takođe, kaže da je lokalna samouprava spremna da građanima raspodeli sredstva koje je obezbedila Vlada Srbije. "U skladu sa tim svaki zapisnik o šteti treba da bude veran opis onoga što su građani izgubili", napominje Čučković.

Upitan da li je razgovarao sa nezadovoljnim građanima koji su zbog sporosti obnove kuća za ponedeljak 7. jula najavili protest, predsednik opštine Obrenovac je istakao da je već dva dana sa njima u neposrednoj komunikaciji. Objasnio je da su određeni rokovi i da je sada stvar u tome da se ta dinamika ispoštuje i "onda neće biti potrebe ni za kakvim protestima".

Najteže posledice trpe stanovnici naselja Braća Jugović, koje je proglašeno za najugroženiji deo opštine. Dvorišta i ulice čisti teška mehanizacija, a pomažu vojska i volonteri.

"Kod nas je bila voda u kući 45 dana, 70 odsto ovog naselja pretrpelo je poplavu", kaže predsednik Mesne zajednice Jovan Milivojević.

Više od mesec dana pod vodom i fekalijama bilo je 126 kuća. Vlasnicima je najveća nada novčana pomoć države.

Ivica Davidović iz naselja Braća Jugović navodi da je kuću završio u septembru, kada je počela otplata kredita od 485.000 dinara.

"Neki kažu da kreću od nule, a ja počinjem sa minusom od pola miliona dinara", ističe Davidović.

Teren obilaze i ekipe Evropske unije, koje su najavile pomoć u opremanju kuća. Dobili su obećanje i za izgradnju potpuno novih objekata. Sve to zavisi od analize zemljišta, čiji rezultati se očekuju sledeće nedelje.

Iz naselja Braća Jugović prošlog petka poslat je komad zemlje na analizu u Institut za javno zdravlje.

Rezultati stižu u utorak, posle čega će se znati da li će oko 600 meštana tog obrenovačkog naselja moći tu da ostanu ili će svi morati da se isele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: