Rumunija:Zatražena ostavka Baseskua

Parlament Rumunije zatražio je danas od rumunskog predsednika Trajana Baseskua da podnese ostavku, posle hapšenja njegovog brata zbog optužbi da je uzimao mito.

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2014.

14:40

Default images

Taj zahtev usvojen je sa 344 glasa za i 17 uzdržanih, dok su dvojica poslanika opozicionih partija desnog centra odbila da učestvuju u glasanju, prenela je agencija Rojters.

Glasanje je odraz podeljenosti između vladajuće koalicije i predsednika četiri meseca pre predsedničkih izbora i prati raniji zahtev levičarskog premijera Vikora Ponte da Basesku podnese ostavku.

Basesku je jasno stavio do znanja da neće podneti ostavku istakavši da nije imao nikakva saznanja o dogovorima njegovog brata, koji, kako je rekao, nije izuzet od zakona.

U utorak je i zet Baseskua optužen za prevaru, nekoliko dana pošto je uhapšen predsednikov mlađi brat zbog uzimanja mita.

Zet se sumnjiči da je upotrebio falsifikovane dokumente radi dobijanja više miliona evra odštete za imovinu zaplenjenu tokom bivšeg komunističkog režima.

Baseskuov mlađi brat sumnjiči se da je primio mito od 250.000 evra da bi uticao na suđenje Sandu Angelu, kome se sudilo zbog pokušaja ubistva.

Predsednik Basesku se izvinio zbog hapšenja brata, negirajući bilo kakvu umešanost u taj slučaj, navodeći da nikada nije razgovarao sa bratom o suđenju Angelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: