Pavićeviću zabranjen ulazak na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kritikovao je kosovske vlasti jer su zabranile ulaz na Kosovu oficiru za vezu Dejanu Pavićeviću.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 25.06.2014.

15:39

Default images

"Uskraćivanje ulaska na područje Pokrajine Dejanu Pavićeviću, koji se u trenutku incidenta nalazio u vozilu sa diplomatskim registarskim tablicama Misije EU, predstavlja grubo kršenje sporazuma koji su Beograd i Priština postigli uz posredovanje EU", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "posebno zabrinjava činjenica da ovakvo delovanje vlasti u Prištini, suprotno preuzetim obavezama, nesumnjivo otežava dalji proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine".

"Dejan Pavićević je sa administrativnog prelaza Merdare vraćen pod izgovorom da ne poseduje važeća dokumenta, što svakako nije opravdano, jer su isprave sa kojima je putovao apsolutno validne na osnovu Sporazuma o oficirima za vezu", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije nada se što hitnijem rešavanju ove sporne situacije i zahteva puno poštovanje preuzetih obaveza svih aktera koji su učestvovali u postizanju Briselskih sporazuma.

“Grubo kršenje briselskog sporazuma”

Pavićević je izjavio da je odluka kosovskih vlasti da mu zabrane ulazak na Kosovo i Metohiju gruba opstrukcija Prištine u implementaciji svega što je dogovoreno u Briselu i apelovao na EU i međunarodnu zajednicu da što pre reše taj problem.

"To se nikada ranije nije desilo. Ovo je prvi put i ja apelujem na EU i međunarodnu zajednicu da se ovaj problem što pre reši i da mi se omogući dalji nesmetan rad", rekao je Pavićević Tanjugu.

On je rekao da će sutra ostati u Beogradu zbog konsultacija u vezi sa ovim problemom i dodao da će se na KiM vratiti u petak.

Kaže i da ova zabrana može samo da se posmratra kao onemogućavanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine i njega kao oficira za vezu da nesmetano obavlja svoju dužnost.

Pavićević je objasnio da je jutros oko 9 sati pokušao da pređe administrativni prelaz Merdare i da mu je onemogućen ulaz na KiM pod izgovorom da dokument koji je imao nije validan.

"Taj dokument je dogovoren u Briselu", naglasio je on i dodao da isti takav imaju i zamenik oficira i njegov vozač.

Takav dokument, dodao je, ima i njegov prištinski kolega u Beogradu Valjdet Sadiku.

"Briselskim sporazumom je predviđen i taj dokument i nesmetana sloboda kretanja i mogućnost da oficir za vezu ima normalnu komunikaciju. Jedno je to kada neko odbija da razgovara sa vama, a bilo je takvih slučajeva, a drugo je kada vam na administrativnoj liniji potpuno zabrane ulazak", poručio je Pavićević. ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: