Svi advokati od sutra u štrajku

Advokati u Srbiji od sutra stupaju u trodnevni štrajk zbog odluke Ministarstva finansija o povećanju poreza.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2014.

10:35

Default images

To znaći da se neće održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima u kojima je po zakonu neophodno prisustvo branioca. Ministar finansija Lazar Krstić kaže da će neki slučajevi velikog povećanja poreza biti razmotreni, ali da neće pristajati na ucene.

Od sutra pa sve do kraja nedelje sve sudnice će biti prazne. Advokatska komora Srbije odlučila je da se pridruži beogradskim kolegama i obustavi rad.

Kako objašnjava predsednik komore Srbije Dragoljub Đordjević niko od nadkežnih se ne odaziva na razgovor, a egistencija advokata je ugrožena.

U jednoj beogradskoj opštini davanja advokata su sa 25.000 kolika su bila prošle godine poresla na čak 80.000.

Advokati tvrde da ima je iz ministrstva finasija rečeno da nije bilo vremena za sastanak sa njima, zbog čega je izmeđuostalog odlučeno da se rad obustavi.

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da ne bi trebalo u jednoj godini da nekom skoči porez za 150 odsto i da će ti slučajevi biti razmotreni.

S druge strane kaže da nije dobro da advokati imaju niže poreske osnovice nego kamenoresci i da bi oporezivanje trebalo urediti na način koji ima smisla.

Ministar privrede Dušan vujović smatra da je potrebno da u Srbiji postoji što jednostavniji poreski sistem.

"Advokati su ljudi koji su najbliže pravnom sistemu pogledati o čemu se tu radi. Lično mislim da treba da imamo jednostavne poreske siteme da maksimalno koristimo paušalni porez", kaže Vujović.

Dragoljub Đordjević priznaje da ima advokata koji puno zaradjuju, ali da je to mali procenat, a ostali, posebno paušalci, jedva sastavljaju kraj sa krajem. Ipak to nije jedini razlog za protest.

"Od mnogo napada na fizički integritet kolega, nijedan slucaj nije rešen. To nije slučajno", kaže Đordjević.

Samo u jednom danu štrajka advokata u Beogradu u višem sudu odloženo je 40 glavnih pretresa od čega je osam bilo pritvorskih, dakle hitnih. Kako će se štrajk advokata odraziti na funkcionisanje pravosuđa u celoj zemlji videćemo već sutra.

Ministarstvo pravde Srbije apelovalo je danas na predstavnike advokature da sa predstavnicima Ministarstva finansija pronadju zajedničko rešenje kako bi se što pre rešio problem koji je doveo do štrajka advokata.

Ministarstvo pravde je pozvalo predstavnike advokature da se sa predstavnicima Ministarstva finansija u što kraćem periodu usaglase u vezi sa spornim pitanjima, kako pravosudje ne bi trpelo negativne posledice "koje će se najviše odraziti na gradjane Srbije".

Ministarstvo je istaklo da svi predstavnici pravosudja ulažu velike napore u rešavanje gorećih problema u srpskom pravosudnom sistemu i da je potrebno da svi budu posvećeni istom cilju, a to je da pravda bude dostupna gradjanima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: