"Hamas kidnapovao tinejdžere"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je islamistički Hamas za otmicu tri izraelska tinejdžera, koji su nestali u četvrtak uveče na Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

11:57

Default images

Netanijahu je to rekao na sednici vlade nakon hapšenja 80 osumnjičenih Palestinaca u jutrošnjim racijama, medju kojima su mnogi članovi Hamasa.

"Oni koji su kidnapovali naše tinejdžere su članovi Hamasa", rekao je Netanijahu. Hamas, medjutim, nije preuzeo odgovornost za otmicu, niti je Netanijahu rekao kako se došlo do zaključka ko stoji iza nje, navodi Asošijeted pres.

"Danas mogu reći ono što sam se uzdržavao da kažem juče pred talas hapšenja u kome su uhapšeni oeprativci Hamasa u Judeji i Samariji," objasnio je premijer koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

"Hamasovi ljudi su izveli otmicu. Isti taj Hamas s kojim je Abas (palestinski predsednik Mahmud) ušao u vladu", istakao je Netanijahu dodavši: " U ovom trenutku naš fokus je na vrćanju otetih kući."

Predsednik Valde Izraela smatra Abasa, vodju sekularnog Fataha, koji je nedavno osnovao vladu jedinstva, uz podršku Hamasa, odgovornim za bezbednost otetih.
Izraelske snage su u medjuvremnu anstavile potragu za učenicima verske škole koji su nnestali nakon što su stopirali na Zapadnoj obali na putu kući.

Područje Hebrona na jugu je zatvoreno tokom potrage, a takodje i tri granična prelaza prema drugoj palestinskoj teritoriji, pojasu Gaze. Netanijahu je sinoć rekao da je teroristička organizacija stoji iza otmice Ejala Jifraha (19) i dva šesnaestogodišnjaka Gil- AD Šajera i Naftali Frenkela.

Uprkos Netanijahuvoj naredbi da ministri ne govore o otmici, šef diplomatije Izraela Avigdor Liberman ju je pomenuo indirektno u intervjuu za vojni radio.

"Palesitnski teroristi neće biti ponovo oslobodjeni, kao gest ili na drugi način," upozorio je on, dodavši da ministri iz njgove nacionalističke partije više neće moći da glasaju slobodno za oslobodjanje palestinskih zatvorenika, već će se tome protiviti. Palestinski ekstremisti ranije otimali Izraelce da ih razmene za zatvorenike u izraelskim zatvorima. Izrael je 2011. godine oslobodio više od 1.000 palestinskih zatvorenika u zamenu za otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita koji je više od pet godina držan u žatočenistvu u pojasu Gaze. Desničarske izraelske partije uvek su upozoravala na opasnsot puštanja na slobodu Palestinaca, umešanih u ubistva Izraelaca, za koje kažu da su im ruke umrljane jevrejskom krvlju.

Hamas odbacio optužbe za otmicu

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri porekao je danas optužbe, koje je izrekao jutros izraelski premijer Benjamin Netanijahu da tu islamističku organizaciju valja kriviti za otmicu trojice izraelskih tinejdžera.

Abu Zuhri je optužbe označio "glupim", istakavši da je to blefiranje sa ciljem da se dodje do informacija, prenose izraelski mediji izveštaje palestinske novinske agencije Maan.

Portparol je rekao toj agenciji da su hapšenja izvele okupatorske sange na Zapadnoj obali "smišljene da slome Hamas", ali da one neće uspeti u postizanju svog cilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: