Lukašenko položio vence na Avali

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko večeras je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2014.

07:05

Default images

Lukašenko je uz intoniranje beloruske i srpske državne himne odao počast srpskim vojnicima koji nisu štedeli živote za slobodu i miran i dostojanstven život.

Beloruski predsednik položio je venac uz vojne i državne počasti garde Vojske Srbije, čime je i zvanično započeo posetu našoj zemlji.

Luakšenko je položio venac zajedno sa svojim sinom Nikolajem a u pratnji beloruske delegacije i visokih zvaničnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bio je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko će tokom dvodnevne posete Srbiji razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Takođe, tokom njegovog boravka u Beogradu, biće potpisano i više sporazuma.

Nikolić će prirediti svečani doček Lukašenku ispred Palate "Srbija", a zatim će dvojica predsednika razgovarati u četiri oka.

Predsednicima će se potom pridružiti i delegacije, a zatim će biti potpisano i više međudržavnih sporazuma i memoranduma.

Nikolić i Lukašenko će se na kraju obratiti medijima.

Lukašenku, koji kao predsednik države od 1994. na Zapadu ima imidž autokratskog lidera, protiv koga je EU uvodila sankcije, u Beogradu će biti priređen svečani doček uz državne počasti, ispred Palate "Srbija".

Ovo je prva poseta Lukašenka Beogradu od 1999. kada je u jeku NATO bombardovanja doputovao da pruži podršku tadašnjoj SR Jugoslaviji i njenom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Beloruski predsednik je bio u Srbiji i u martu 2009. kada je uz veliku diskreciju stigao na Kopaonik, kako je tada navedeno, na odmor, ali se posle sastao i s predstavnicima državnog vrha.

Lukašenkov režim je na meti restriktivnih mera Evropske unije, zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija, koje je kao zemlja kandidat za članstvo u EU podržala i Srbija.

Vlasti Srbije navode, međutim, da poseta predsednika Belorusije neće štetiti odnosima Beograda sa Briselom, ističući da je reč o uzvratnoj poseti šefa jedne države, koja je odavno planirana i o čemu je obaveštena i EU.

"Reč je o bilateralnim odnosima između dve zemlje. Mi time ne želimo da narušavamo zajedničku spoljnu politiku EU, ali kao što još jednom govorim, u nekim pitanjima Srbija ponekada ima drugačiji stav", rekao je u ponedeljak šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Lukašenko je uoči današnje posete Beogradu rekao da Evroazijska ekonomska unija, koju čine Rusija, Belorusija i Kazahstan, ima veoma dobre perspektive i da su za taj savez, koji je u formiranju, zainteresovane mnoge zemlje, pa i Srbija.

Ideja o ulasku u savez s Belorusijom i Rusijom bila je aktuelna i krajem devedesetih, u vreme Savezne Republike Jugoslavije, kada su dve zemlje imale intenzivne i bliske odnose. U aprilu 1999. za vreme bombardovanja NATO-a, Skupština SRJ usvojila je odluku o pristupanju savezu Rusije i Belorusije, koja nije realizovana.

Ulazak Srbije u savez Rusije i Belorusije tada je bio jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srpske radikalne stranke, u kojoj je tada drugi čovek bio sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Beograd i Minsk su diplomatske odnose uspostavili 1994. Prema podacima sa sajta srpskog Ministarstva spoljnih poslova, Srbija i Belorusija su popisale 24 bilateralna ugovora, od čega je 18 potpisano pre 2000. godine.

Posle promene režima u Beogradu 2000. godine, odnosi dve zemlje su bili u zastoju do 2007. kada je ponovo počelo potpisivanje međudržavnih sporazuma, dok su sastanci zvaničnika postali učestaliji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je Belorusiju u martu 2013. kada je Lukašenku uručio orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Belorusije.

Srbija i Belorusija imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, koji omogućava nesmetani plasman zajedničkih proizvoda na tržišta Rusije i Kazahstana. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova robna razmena u 2012. je dostigla 129 miliona evra, pri čemu je srpski izvoz iznosio 54 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

23 h

Podeli: