Obilić: U eksploziji TE dvoje mrtvo

Dve osobe su stradale, a 14 ih je povređeno u eksploziji u Termoelektrani "Kosovo A" u Obiliću, izjavio je večeras direktor borda direktora KEK-a Berat Rukići.

Izvor: B92, Beta

Petak, 06.06.2014.

12:03

Default images

Rukići je za RTV 21 izjavio da se jedna osoba vodi kao nestala.

On je dodao da su spasilačke ekipe uspele da iz ruševina izvuku jednu 28-godišnju osobu za koju se verovalo da je poginula.

"Pronašli smo dva tela", potvrdio je iz Kosovske energetske korporacije (KEK) Edmond Nuleši za Rojters.

U Klinički univerzitetski centar u Prištini dovezeno je 14 povređenih, od kojih je 12 pušteno kući posle pružene lekarske pomoći, a dvoje su i dalje pod nadzorom lekara.

Termoelektrana u Obiliću, koja je stara 40 godina i smatra se jednim od najvećih zagađivača u Evropi, zatvorena je posle eksplozije i pokrenuta je istraga o incidentu, navodi Rojters.

Ranije danas, direktor KEK-a, Arben Gjuka, potvrdio je za Radio Slobodnu Evropu da je, posle eksplozije u termoelektrani u Obiliću jedna osoba pronađena živa, da je jedno beživotno telo izvučeno iz ruševina, dok se za trećom osobom još traga.

Prema njegovim rečima, osoba koja je pronađena živa poslata je na lečenje.

Lokalni mediji su pozivajući se na policijske i bolničke izvore ranije javili da su u snažnoj eksploziji plina u Termoelektrani "Kosovo A" u Obiliću, poginula četiri radnika.

Postojala je opasnost i od druge eksplozije.

"Informisan sam od ekipe eksperta, bezbednosnih snaga i urgentnih ekipa da ne postoji rizik od ponovne eksplozije. Desio se tehnicki defekat, treba uzeti izjave i ocenu eksperta, i u ovom pravcu treba da budemo svi odmereni. Ovo je trenutak solidarnosti i razumevanja sa svim radnicima KEK-a", rekao je kosovski premijer Hašim Tači.

Predsednik kosovske vlade rekao je ranije za RTK da je eksplodirala boca s gasom i pozvao sa mesta eksplozije da se ne stvara panika.

Edmond Nulješi, direktor za usluge u Energetskoj korporaciji Kosova, objasnio je da je do nesreće došlo u jedinici elektrolize, što je prouzrokovalo jaku eksploziju, piše izveštač Radio Slobodne Evrope iz Prištine.

Eksplozija, koja je, prema pisanju medija, bila toliko jaka da se osetila u Prištini, zaplašila je građane Obilića koji obaveštavaju i o štetama nanetim kućama i stanovima.

Policija je u toku danas blokirala sve ulice koje vode prema Obiliću i uradila sve neophodne mere u zoni oko termoelektrane. Šef misije OEBS na Kosovu, ambasador Žan Klod Šlimberže izrazio je iskreno žaljenje zbog gubitka četiri života u današnjoj eksploziji u elektrani u Obiliću na Kosovu.

„Moje najdublje saučešće porodicama pogođenim ovim tragičnim događajem. Naše misli su sa vama u ovom trenutku“, naveo je Šlimberže, saopštio je OEBS.

Tokom redovnog referisanja o izborima ambasador Šlimberže uputio je saučešće kosovskoj predsednici Atifete Jahjagi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: