U Bajinoj Bašti sve gore

Nova klizišta pogoršavaju iz dana u dan sve težu katastrofu na području opštine Bajina Bašta, rekao je predsednik ove opštine Radomir Filipović.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

14:11

Default images

"U celoj opštini nema nijedan ispravan putni pravac. Kompletna putna infrastruktura uništena je u selima Rogačica, Crvica, Ovčinja, Gvozdac, Dub, Kostojevići i dalje prema Bačevcima i Debelom brdu”, kaže Filipović.

U opštini Bajina Bašta evakuisano je oko 500 ljudi koji su smešteni kod rođaka, a mnogim selima hrana i voda dopremaju se peške, kaže Filipović.

On ističe da se stabilizuje vodosnabdevanje i snabdevanje elektručnom energijom, jer su od 111 uništenih trafostanica, trenutno u pogonu 109.

Šteta koju su poplave I klizišta napravile u Bajinoj Bašti još nije procenjena. “Trebaće nam mnogo novca, jer je situacija katastrofalna. Preko pet opštinskih budžeta sigurno, zato smo otvorili dinarski i devizni račun za uplate za sanaciju štete”, ističe Filipović.

Opštine Čajetina i Nova Varoš poslale su, prema njegovim rečima, pomoć u ljudstvu i opremi.

Filipović je dodao da su sada najpotrebnije građevinske mašine za sanaciju puteva i terena, ali da postoji problem sa uvođenjem teške mehanizacije jer je teren još rastresit.

Ljajić: Ogromna materijalna šteta

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je područje opštine Bajina Bašta, gde je s lokalnim čelnicima razgovarao o situaciji i posledicama katastrofalnih padavina i klizišta.

Dok u samom gradu situacija nije dramatična, u okolnim selima i zaseocima klizišta su pokrenula čitava brda, a oko 300 kuća je uništeno ili toliko oštećeno da više nije za upotrebu.

Lokalni putevi u okolini Bajine Bašte su u veoma lošem stanju, mestimično potpuno prekinuti klizištima ili izmenjenim rečnim tokovima ili zatrpani odronima, te je kretanje i dalje veoma otežano.

"Još nema procene štete, opšinski krizni štab radi na tome, ali je očigledno da je reč o ogromnoj materijalnoj šteti, pre svega inftrastrukturnih objekata, poljoprivrednog zemljišta i kuća", rekao je Ljajić novinarima.

On je obećao da će Vlada Srbije obezbediti pomoć, pre svega u građevinskom materijalu, i da će učiniti sve kako bi što pre bile sanirane posledice štete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: