"NATO ne vidi da se Rusi povlače"

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio da NATO ne vidi nikakve znake povlačenja ruskih vojnika sa granica sa Ukrajinom, javio je poljski radio.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

21:11

Default images

Rasmusen je danas počeo dvodnevnu posetu Poljskoj radnom večerom sa šefom poljske diplomatije Radoslavom Šikorskim i ministrom odbrane Tomašom Šemonjakom.

"Očekujem razgovore o Ukrajini, odnosu NATO prema Rusiji i o tome kakve srednjoročne i dugoročne mere može da preduzme NATO u vezi sa tom krizom i pogoršanjem bezbednosti", kazao je pred susret ministar Šemonjak.

Generalni sekretar NATO sutra će se sastati sa predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i premijerom Donaldom Tuskom, a sa obojicom je kao glavna tema razgovora najavljena Ukrajina.

Predsednik Komorovski najavio je da sa Andersom Fogom Rasmusenom želi da razmotri i kako da se podstaknu zemlje članice da povećaju izdatke za svoje armije i posredno izdvoje i veća sredstva za NATO.

"Poljska tu stoji dobro zato što izdvaja 1,9 odsto BDP-a za potrebe odbrane. Vreme je vratiti se debati da li izdaci mogu da se podignu na dva odsto, što traži NATO", kazao je uoči posete prvog čoveka NATO predsednik Komorovski.

"Želimo da dobijemo garancije tesne saradnje sa NATO i da će nas NATO braniti ako zatreba", kazala je o sutrašnjem sastanku premijera Tuska sa Rasmusenom portparol vlade Malgožata Kidava-Blonjska.

Ona je potvrdila da će na dnevnom redu biti i zahtev Poljske da na njenoj teritoriji NATO razmesti stalnu bazu.

Nakon zaoštravanja krize oko Ukrajine i ruske ankesije Krima šef poljske diplomatije Šikorski izjavio je da bi Poljska bila mirna kada bi zapadni saveznici na njenoj teritoriji stacionirali dve mehanizovane brigade, što znači oko 10.000 vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: