Sve više nasilja nad decom

U Srbiji se beleži drastičan porast porodičnog nasilja, a stručnjaci predviđaju da će ga biti još više, jer ne postoji sistemsko rešenje za ovaj problem.

Izvor: B92

Subota, 19.04.2014.

17:00

Default images

Pomoć od Prihvatilišta svake godine sve više dece traži.

Podaci pokazuju da se porodično nasilje nad najmalđima uvećeva sveke godine za 10 do 20 odsto. Istovremeno deca su sve više informisana i ohrabrena da se obrate institucijama ukoliko su žrtve nasilja.

"Ja sam samu sebe spasla, dosla sam ovde zato što je moj očuh maltretirao mene i mamu. On je pio, tukao nas je i ja nisam više mogla da izdržim, pa sam sve to prijavila Centru za socijalni rad i zastitila sam se", preiča jedna devojčica.

Deca se nakon određenog vremena provedenog u Prihvatilištu oporave, ali se često desi da i kada se vrate u biološku porodicu ponovo dolaze u prihvatiliste.

"Mama je mene lagala. Rekla je da je on otišao iz kuće, da ja mogu da se vratim da budem sa njom. Poverovala samo joj i kada sam otišla kući, zatekla sam njega. Rekao mi je da ćemo sutra razgovarati o tome zašto sam dosla ovde. Uplašila sam se. Saćekala sam da zaspi i ponovo se vratila u Prihvatiliste"

Psiholog Biljana Buzić kaže da je u okviru Centara za socijalni rad i različitih porodicnih savetovališta potrebno intenzivno raditi sa tom porodicom, kako bi se pripremio teren za ponovni dolazak deteta u nju.

Vrste nasilja nad decom su različite: fizička, emocionalna, seksualna, ekonomska nasilje, ali najčešće je kombinovano.
Među vodećim faktorima koji doprinose porastu nasilja su siromaštvo i neznanje.

"Ovo je već jedan kumulativni efekat svega onoga sto nam se dešava u proteklih 20. godina, a to je da porodica kao institucija više nije onako snažna kao sto je bila", kaže Danijela Stojković, rukovodilac Prihvatilišta.

Stojković ističe da sve više roditelja, u besomučnoj trci za novcem, zapostavljaju ono što je najvažnije, a to je kvalitetno provođenje vremena sa svojim detetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: