"Novinari u Ukrajini u opasnosti"

Situacija s medijima u Ukrajini ušla je u veoma opasnu fazu, a novinari se suočavaju s nasiljem, zastrašivanjem i psihološkim ratom, upozorava Dunja Mijatović.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

19:26

Default images

"Sloboda medija je ogledalo sveukupne bezbednosne situacije. Iz moje perspektive situacija je alarmantna sa rizikom daljeg pogoršanja ukoliko se odmah ne popravi. Nasilje nad novinarima mora da prestane sad i vladavina prava mora da bude obnovljena širom zemlje", kaže predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović nakon trodnevne posete Ukrajini.

Mijatović je od 14 -16. aprila posetila Harkov, Kijev i Odesu gde je razgovarala sa novinarima iz tih oblasti, kao i novinarima iz Donjecka, Mikolajiva i Krima, stoji u saopštenju OEBS-a.

Teme razgovora, koje je Mijatovićeva vodila s predstavnicima medija kao i vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrijem Deščicijom i zaminikom ministra unutrašnjih poslova Mikolom Veličkovičem, bile su bezbednost novinara, zabrana rada emitera i sprečavanje ulaska novinara u Ukrajinu.

"Novinari su napadnuti, fizički i u sklopu psihološkog rata. Novinari u zonama konflikta se suočavaju sa nasiljem, zaplenom i uništavanjem imovine i svakodnevnim pretnjama", rekla je Mijatovićeva.

Novinari su predstavnici OEBS-a preneli da primećuju malo ili nimalo zaštite od policije i drugih bezbednosnih agencija.

U Donjecku i Harkovu proteklih par dana bilo je više fizičkih napada na pripadnike medija, a televizijskoj ekipi BBC i novinaru "Vajs njuza" je prećeno, a njihova oprema je ukradena i uništena, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: