Harkov odbacio zahtev demonstranata

Ukrajinski grad Harkov odbacio je danas sve zahteve proruskih demonstranata, koji traže referendum za veću autonomiju od Kijeva.

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

19:57

Default images

Demonstranti su i dalje ispred gradske vlade, čiju su zgradu zauzeli u ponedeljak, ali su iz nje rano jutros izbačeni.

Zamenik guvernera Harkova, Vasilij Homa, rekao je Agenciji Frans pres da su odbačeni svi zahtevi demonstranata jer su "apsolutno neizvodljivi, nemogući i nezakoniti".

Harkov se nalazi na istoku Ukrajine, svega 40 kilometara od granice sa Rusijom.

Učesnici protesta tražili su da se taj grad priključi drugim ukrajinskim gradovima koji zahtevaju sazivanje referenduma o većoj autonomiji.

"Svi znaju... da regionalni savet nema ovlašćenja da donese takvu odluku. To nije u skladu sa ukrajinskim zakonom o lokalnoj samoupravi", rekao je Homa.

U poslednja tri dana, zgrada gradske vlade dva puta je bila u rukama stotina proruskih demonstranata, koji su se sukobili s policijom.

Medju učesnicima protesta bilo je mnogo mladih ljudi, ali i starijih žena, prenosi AFP.

"Svaki novi napad postaje sve žešći, a demonstranti koriste oružje poput petardi i vatrometa", rekao je Homa sinoć.

"Oko ponoći su ponovo napali i koristili su jednostavnu taktiku: zapalili su prostorije unutar zgrade. Gust dim je ispunio zgradu i policija više nije mogla da ostane unutra", dodao je on.

Policija je rano jutros ponovo zauzela objekat, u kome je našla nagomilane kamenice i veće količine hrane.

Homa je to nazvao "dobro organizovanim napadom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: