Utorak, 11.03.2014.

17:13

Čanak: Jezici nas približavaju EU

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je učenje jezika nacionalnih manjina u Vojvodini najlakši i najbrži način prilaženja EU.

Izvor: Tanjug

Default images

U Vojvodini postoji šest službenih jezika, ali se koristi samo jedan i to polovično, rekao je Čanak na konferenciji za novinare, ističući da od svih tih šest jezika jedino srpski nije jezik EU.

"Mi u Vojvodini imamo dijasporu EU, a to su naše komšije Mađari, Slovaci, Rusini, Rumuni i ostali i učenjem njihovih jezika najlakše ćemo prići EU", kazao je Čanak.

Govoreći o "polovičnosti" korišćenja jednog jezika (srpskog), on je rekao da se službeni nazivi, pogotovo u Novom Sadu pišu ćirilicom, mada kako je kazao Ustav nalaže da se ravnopravno koriste i ćirilica i latinica.

Lider LSV je istakao da je glavni utisak ove predizborne kampanje to da postoji veliki stepen saglasnosti da su razvoj ekonomije i pridruživanje EU osnov političkog delovanja.

"Mi na ove izbore izlazimo u koaliciji sa strankama sa kojima smo i ranije nastupali i sa svojom politikom", rekao je Čanak.

Novinarima su se obratili i kandidati LSV -a za poslanike u republičkom parlamentu koji su pripadnici nacioanlnih manjina u Vojvodini.

Olena Papuga, pripadnica rusinske nacionalne zajednice, istakla je da na listi koalicije u kojoj je LSV, ima veliki broj kandiata koji su predstvnici nacionalnih manjina.

"Na listi naše koalicije gotovo polovinu kandidata čine predstvanici iz Vojvodine, a polovinu njih predstavljaju kandidati nacionalnih zajednica", kazala je Papuga.

Narodni poslanik Karolj Čizik je istakao da se LSV uvek borila za prava nacionalnih manjina, te da je poslanička grupa čiji je on član često predsedniku Narodne skupštine postavljala pitanje zbog čega nisu štampani udžbenici na jezicima nacionalnih manjina.

"Kao rezultat tih naših konstantnih pitanja dobili smo to da smo u septembru, odnosno početkom nove školske godine, imali dosta udžbenika na jezicima nacionalnih manjina i da ono što trenutno nedostaje je znatno manje nego što je bilo ranije", kazao je Čizik.

Na konferenciji su govorili i Jasenka Đaković i Jan Litavski, predstavnici hrvatske i slovačke nacionalne manjine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: